''Doodsbedreiging Plooy eigen schuld''

Dat de Amsterdamse officier van justitie Koos Plooy met de dood wordt bedreigd is justitie haar eigen schuld. Dat zegt althans de bekende advocaat mr. Jan Boone. ''Doordat steeds meer criminelen het idee hebben dat het OM hen een oor aannaait, verhardt hun houding ten opzichte van justitie'', aldus de strafpleiter, die de bedreigingen dan ook niet verwonderlijk vindt.

Vorige week gelastte de deken van orde van advocaten nog een onderzoek naar uitspraken van advocaat Nico Meijering. Die betwijfelde in het NRC-Handelsblad of Plooy wel echt met de dood werd bedreigd. Daarnaast vond hij dat het OM bepaalde groepen criminelen bewust heeft gecriminaliseerd. De Amsterdamse hoofdofficier van Justitie nam meteen afstand van die uitspraken. Volgens de hoofdofficier getuigden de uitspraken van Meijering van een gebrek aan kennis en laat hij zien de weg tussen waarheid en werkelijkheid kwijt te zijn.

Welke groepering Plooy exact wil vermoorden, is door het OM niet naar buiten gebracht. Ook is niet bekend uit welke hoek de informatie komt.