Beeld kleine Zeemeermin weer vernield

Beetle herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De kleine Zeemeermin, Denemarkens meest bekende symbool, is weer eens van haar steen geslagen. De creatie, geïnspireerd door het sprookje van Hans Christian Anderssen is donderdagnacht door vandalen hardhandig van de sokkel gestoten en drijvend in de haven teruggevonden. Volgens de politie zijn er explosieven gebruikt om haar los te wrikken. Er wordt met man en macht gezocht naar de daders.

Het is niet de eerste keer dat het 90-jarige beeld slachtoffer werd van vandalisme. Ze is twee keer onthoofd, heeft al eens een arm verloren en is zes keer met verf overgoten.

Het beeld is donderdagnacht kort voor 3 uur in de nacht door de politie gevonden. Een getuige vertelde dat een uur daarvoor een knal was gehoord. "Onze onderzoekers hebben vastgesteld dat er een soort explosief is gebruikt", aldus politiewoordvoerder Henning Schou Kofoed. Er zit een gat in een van de knieën en het lijkt erop dat explosieven van binnenuit zijn gebruikt".

De politie probeert vast te stellen in hoeverre het beeld beschadigd is. Naast het gat in de knie zit er een kleiner gat in een van de polsen. Er zijn ook sporen gevonden van een metalen staaf die wellicht gebruikt is om het beeld los te wrikken.

Het beeld van de zeemeermin is gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Anderssen uit 1837. De zeemeermin wordt verliefd op een menselijke prins en moet driehonderd jaar wachten voor ze zelf een mens wordt. De Deense beeldhouwer Edward Eriksen kreeg de opdracht een beeld te maken dat op een granieten steen op de Langelinie pier zou moeten komen, verlangend uitkijkend naar haar prins. Het werd onthuld in 1913 en sindsdien trekt het beeld een miljoen bezoekers per jaar.