CDA en PvdA zien allochtonenstop niet zitten

In Rotterdam hebben de PvdA en het CDA afwijzend gereageerd op het voorstel van Leefbaar Rotterdam, om een allochtonenstop toe te passen in de Maasstad. Leefbaar Rotterdam opperde daarbij onder meer een verplicht spreidingsbeleid, een verbod op huwelijksmigratie, of een quotering op het aantal toe te laten allochtonen.

Volgens CDA-woordvoerder Leonard Geluk is zo'n quoteringsvoorstel eerder gedaan, in 1972, en toen vernietigd door de Kroon, als zijnde in strijd met de Grondwet. Volgens hem geldt die wet 30 jaar later nog steeds.

PvdA-woordvoerster Jantine Kriens ziet niets in een quotum. Volgens haar is dat 15 jaar geleden ook uitvoerig bediscussieerd in de Raad, toen de opmars van zwarte scholen begon, en heeft dat niets uitgehaald. Zij ziet meer in investeren in de kwaliteit van het leven in de stad.

Ruim 60 procent steunt het voorstel van Leefbaar Rotterdam, zo meldt RTL-Nieuws na een enquête onder 500 inwoners van de havenstad. Kriens is daar niet van onder de indruk, omdat volgens haar niet duidelijk is wat de ondervraagde Rotterdammers precies met het antwoord bedoelen. Volgens haar hebben namelijk de meeste mensen geen problemen met hun directe buren, maar wordt de zaak in een breder verband bezien.

Het Rotterdamse college zal over twee weken antwoord geven op het voorstel van Leefbaar Rotterdam.