'Gekozen burgemeester betere bestrijder criminaliteit'

PIM4EVER had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Volgens professor dr. Bob Smalhout zou een gekozen burgemeester krachtiger kunnen optreden tegen de toenemende criminaliteit, omdat deze niet gebonden is aan een filosofie van een politieke partij.

Smalhout refereert aan het 'slappe' optreden van burgemeester Johan Stekelenburg (PvdA) van Tilburg, na een incident waarbij een 18-jarige Tilburger werd doodgestoken door een groepje allochtonen. "Jarenlang was de enige reactie op geweldsdaden het organiseren van een stille tocht. Er moet gewoon fors worden ingegrepen. Zeker nu het meestal allochtonen betreft. Vanuit hun eigen cultuur zijn zij een harde hand gewend", aldus Smalhout.

Burgemeesters zouden volgens Smalhout het ingrijpen door omstanders bij geweldsdelicten aantrekkelijker kunnen maken door bijvoorbeeld oorkondes voor heldhaftig gedrag uit te reiken. "Het kan niet zo zijn dat iemand die ingrijpt bij een incident eerder voor de rechter staat wegens mishandeling van de dader, dan de pleger van het geweldsdelict zelf. Ik zie hierin een belangrijke taak voor de burgemeester".

D66-fractievoorzitter Boris Dittrich is het eens met de stelling van Smalhout wat betreft de gekozen burgervader. "De rechtstreeks gekozen burgemeester moet in zijn campagne laten zien wat hij, bijvoorbeeld op gebied van veiligheid, in zijn gemeente wil bereiken. De kandidaten kunnen daar later op worden aangesproken en afgerekend''.

De kandidaat-burgemeester hoeft het volgens de D66 voorman niet volledig eens te zijn met de leer van zijn of haar politieke partij. "Degene die hem kiezen doen dat alleen op basis van het programma dat hij de bevolking aanbiedt".

Professor Smalhout deed zijn uitspraken in een interview met Contrast TV. De Telegraaf columnist, die zich eerder terugtrok als kandidaat LPF-senator, haalt in dat interview ook uit naar de generatie van 1968. ''Deze generatie, die het woord 'gedogen' heeft uitgevonden, heeft ervoor gezorgd dat alle discipline uit de samenleving is verdwenen. Deze linkse generatie heeft een softe maatschappij gecreëerd''.

Volgens het huidige regeerakkoord van CDA, VVD en D66 moet in 2007 de gekozen burgemeester een feit zijn. Burgemeesters die vanaf dan opstappen moeten verkiezingen uitschrijven voor een opvolger.