Kritiek op Amerikaanse en Britse regering

De regeringen van de V.S. en Groot-Brittannië zijn vandaag opnieuw door oppositieleden aangesproken op hun optreden in de aanloop naar de oorlog in Irak. In beide landen trokken hoge politici openlijk de geloofwaardigheid van de regeringen van Bush en Blair in twijfel.

Blair onder vuur in Lagerhuis

Iain Duncan Smith, de leider van de conservatieven in het Britse Lagerhuis, zei vandaag in de laatste zitting voor het zomerreces dat hij vond dat premier Blair zijn communicatiechef Alastair Campbell moet ontslaan. Als Blair dat niet doet, dan zal "niemand nog een woord geloven van wat u zegt", aldus Smith.

De BBC heeft Campbell in verband gebracht met het overdrijven van rapporten over het gevaar van massavernietigingswapens in Irak. Op die manier wilde men zorgen dat het publiek voor een oorlog tegen Saddam Hussein was. Naast die rapporten, liggen Blair en zijn medewerkers ook onder vuur vanwege 'uraniumgate', het verhaal dat Saddam Hussein uranium probeerde te kopen in Niger.

De premier zelf verklaarde woensdag in het Lagerhuis dat hij de mededelingen die hij in september vorig jaar over Irak deed "geheel handhaaft". Volgens Blair is de band tussen Niger en Irak geen uitvinding van de CIA of Groot-Brittannië. "Wij weten dat Irak in de jaren tachtig 270 ton uranium heeft gekocht dat afkomstig was uit Niger. Daarom is het niet onwaarschijnlijk dat de Irakezen naar Niger zijn teruggegaan en daarom handhaaf ik mijn verklaring van september geheel," aldus Blair.

"Saddam heeft geen uranium om nucleaire wapens te maken"

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) meldde woensdag dat bijna al het nucleaire materiaal dat dit voorjaar werd gestolen bij de plundering van het al-Tuwaithacomplex, ten zuiden van Bagdad, teruggevonden is. Het enige dat nog ontbreekt is tien kilo laagverrijkt, natuurlijk uranium, dat overigens niet geschikt is voor de productie van nucleaire wapens. Dat stond in een rapportage van het IAEA aan de VN-veiligheidsraad.

Mohammed El-Baradei, de directeur van het IAEA, schrijft verder dat het uranium dat nog vermist wordt ook niet bruikbaar is om een 'vuile bom' mee te maken. Het doel van zo'n 'vuile bom' is om radioactief materiaal door middel van een gewone explosie over een groot gebied te verspreiden.

Het uranium dat Saddam onlangs in Niger gekocht zou hebben, en de massavernietigingswapens die hij zou bezitten, zijn tot op heden nog niet gevonden, ondanks de stelligheid waarmee Bush en Blair de oorlog verdedigden.

Vorige week werd door het Witte Huis toegegeven dat de CIA haar twijfels had over de informatie over Niger, en dat president Bush die informatie niet naar buiten had moeten brengen. Het verhaal over Niger was genoemd door slechts één bron, en niet bevestigd.

"Geloofwaardigheid van Amerika in de hele wereld aangetast"

Ook de Amerikaanse senator Edward Kennedy had kritiek op de zwakke onderbouwing die de regering van Bush had voor de oorlog tegen Irak. "Zij heeft de prestige en de geloofwaardigheid van Amerika in de hele wereld aangetast," verklaarde hij dinsdagavond.

Naast Kennedy leveren nu ook andere democraten kritiek op de manier waarop de regering de situatie met Irak aangepakt heeft. Volgens senator Levin zijn "de misleidende uitspraken over Afrikaans uranium geen op zichzelf staande zaak". De uitspraken van Bush over de mogelijke aankoop van uranium door Irak "was slechts een van de twijfelachtige uitspraken en overdrijvingen", aldus Levin.