Zenderbouwers testen nieuwe radiofrequenties

Je moet maar eens wat vaker aan je draagbare radio draaien. Waarschijnlijk kom je daar nu al, maar over een week zeker allerlei nieuwe zenders tegen of merk je dat er zenders verplaatst zijn naar een andere frequentie. Aan het eind van deze week maakt het ministerie van Economische Zaken bekend welke commerciële radiostations een frequentie krijgen.

Nozema en Broadcast Partners, bedrijven die zenders bouwen in Nederland, zijn echter nu al bezig de nieuwe zenders uit te testen. Zo waren Radio 538 en Noordzee FM afgelopen weekeinde al in de omgeving Roermond te horen en kon je Classic FM ontvangen in Friesland. Ook in Zeeland werd getest.

De frequenties veranderen vanwege het nieuwe Zerobase plan. In dit plan is uitgerekend welke frequenties er nog beschikbaar waren voor commerciële radio. Allerlei radiostations konden zich vervolgens inschrijven voor de verdeling van de frequenties. Het is dus nog helemaal niet zeker dat de bestaande stations weer in de ether komen. Uiteindelijk zullen er negen landelijke commerciële radiostations op de FM te horen zijn. Daarnaast komen er nog regionale stations bij en zal er ook uitgezonden worden op de middengolf.

Als alles goed gaat wordt aanstaande vrijdag bekend wie er vanaf 1 juni allemaal in de ether zullen zitten.