UPC zorgt goed voor topmensen

Het mag dan met kabelbedrijf UPC niet zo goed gaan, de topmensen merken dan niets van in hun salaris en 'extraatjes'. Directeur John Riordan mag bijvoorbeeld het vliegtuig van UPC gebruiken voor privé-doeleinden. Hij deed dat vorig jaar voor circa 34.000 euro. Verder kreeg Riordan van het bedrijf nog eens ruim 43.000 euro 'huisvergoeding'.

De UPC-topman ontving deze vergoedingen in 2002 naast zijn basissalaris van 625.781 euro, een bonus van 125.000 euro en 6400 euro voor onder meer zijn ziektekostenverzekeringen.

Een ander topper binnen het bedrijf is financieel directeur Charles Bracken, hij ontving vorig jaar een salaris van 465.000 euro. Daar bovenop kreeg hij een bonus van 816.750 euro als compensatie voor waardeloos geworden opties. De financieel directeur had bij het afsluiten van zijn contract bedongen dat hij 1 miljoen euro zou krijgen als zijn opties niets waard bleken te zijn. Blijkbaar had Bracken een vooruitziende blik want de koers van UPC is in drie jaar tijd compleet gekelderd, van 83 euro in de hoogtijdagen tot ongeveer een dubbeltje momenteel.

Verder opvallende uitgaven voor personeel zijn: een compensatie van 432.392 euro voor Nimrod Kovacs, verantwoordelijk voor Centraal-Europa. Hij kreeg dat onder meer voor plaatsing in het buitenland en het moeten verlaten van zijn oude huis. Ook Gene Musselman, de operationeel directeur, kreeg ruim 2 ton voor plaatsing in het buitenland, een auto en scholing.