Drugsbaron krijgt uitkering na aanslag

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij de Amsterdamse politie is beroering ontstaan over het smartengeld dat werd uitgekeerd aan de zelfverklaarde Amsterdamse drugsbaron Steve Brown. Brown kreeg in 2000 een uitkering van 11.363 euro nadat er een aanslag op zijn leven was gepleegd.

Agenten kunnen zelf niet aankloppen bij het fonds als ze het slachtoffer zijn geworden van geweld, omdat het nu eenmaal bij hun beroep hoort. Dat geldt blijkbaar niet voor criminelen.

Het Schadefonds keert vergoedingen uit aan mensen die ten gevolge van een geweldmisdrijf ernstige lichamelijke of geestelijke schade hebben opgelopen. De aanvrager mag echter zelf niet medeschuldig zijn aan het geweld. Dat was blijkbaar het geval voor Steve Brown. Hij werd in 1999 neergeschoten in zijn Amsterdamse woning. Volgens hemzelf heeft hij een blanco strafblad en een politieonderzoek kon geen reden vinden voor zijn medeschuld aan de schietpartij.

Volgens directeur Gert van Ess van het Schadefonds maakt het niet uit of het slachtoffer een brave burger is of een crimineel. Hij redeneert : "Als een zware crimineel wordt neergeschoten door een inbreker die niet wist op wie hij schoot, heeft het slachtoffer even goed recht op een uitkering".

Hoofdcommissaris Jelle Kuiper snapt het allemaal niet zo goed. Hij vindt dat het maar eens moet uit zijn en dat criminelen juist rechten moeten ontnomen worden. "Wie zich buiten de samenleving opstelt, verspeelt het recht op privacy en andere faciliteiten."

Van Ess weerlegt het feit dat politieagenten nooit een uitkering krijgen. "Dat is beeldvorming. Aanvragen van agenten die aan de criteria voldeden, zijn zeker gehonoreerd."