Tien jaar voor doodslag in Hoorns café

In Alkmaar is vandaag de 38-jarige Nico V. uit Zwaag tot 10 jaar cel veroordeeld wegens doodslag. V. schoot vorig jaar op Koninginnedag in een café in Hoorn een 36-jarige Amsterdammer van dichtbij dood. De officier van Justitie betitelde V. twee weken geleden als een zware beroepscrimineel.

De doodslag vond plaats in café 't Volendammertje wat op het moment van de schietpartij bomvol mensen zat. Toch had de politie de grootste moeite om getuigen te vinden; de verdachte staat namelijk bekend als een niets en niemand ontziende crimineel met veel contacten in het criminele milieu; zo was hij één van de dragers van de kist bij de uitvaart van de geliquideerde Amsterdamse topcrimineel Sam Klepper.

De eis tegen V. was 12 jaar. Dat de straf twee jaar lager uitvalt is te wijten aan de politie die op onderdelen onzorgvuldig heeft gehandeld. Zo zijn twee processen-verbaal op onjuiste manier opgemaakt en zijn in het proces-verbaal van het verhoor van één van de getuigen niet al haar verklaringen opgenomen. De rechtbank heeft de indruk dat de politie een passage bewust niet heeft opgenomen, omdat de verdediging hiervan gebruik zou kunnen maken. In deze passage komt naar voren dat de getuige een zeer traumatisch verleden heeft en medicijnen gebruikt.

De verdediging vond haar verklaring om die reden onbetrouwbaar. De rechtbank vond de verklaring van de vrouw echter wel degelijk betrouwbaar.