Balkenende: 'Verhaal Powell overtuigend'

Demissionair minister-president Balkenende vindt de bewijzen die de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell gisteren in de VN-Veiligheidsraad heeft geopenbaard, aantonen dat Irak tekortschiet in het nakomen van internationale verplichtingen. Ze tonen ook aan dat Saddam Hussein de resoluties van de Veiligheidsraad niet serieus neemt, aldus de premier.

Balkenende vindt dat nu de bevindingen van wapeninspecteur Blix moeten worden afgewacht en hoe de Veiligheidsraad daarmee omgaat. De minister-president hoopt nog steeds dat militaire acties niet nodig zullen zijn.

Volgens Balkenende blijft Nederland ook na het optreden van Powell in de Veiligheidsraad van mening dat een nieuwe VN-resolutie wel wenselijk, maar niet strikt noodzakelijk is.

VVD, PvdA e.a

VVD-Kamerlid Van Aartsen noemde het betoog ,,sober, dwingend en overtuigend. Dit is het bewijs dat Saddam Hussein probeert te bedriegen en dit is een aanvulling op het al schokkende rapport van inspecteurschef Blix''.

PvdA-Kamerlid Koenders vond de bewijsvoering van de Amerikanen fragmentarisch, deels oud en deels nieuw; de foto's van chemische wapenopslagplaatsen vond hij zeker een aanwijzing dat Irak zich niet houdt aan de overeenkomst met de VN.

De SP en GroenLinks lieten weten totaal niet onder de indruk te zijn van het verhaal van Powell. D66 mistte het concrete doorslaggevende bewijs. Thom De Graaf zag wel een opeenstapeling van aanwijzingen, feiten en foto's, maar geen 'smoking gun'.