Eerste inburgeringscursus door 16 imams afgerond

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eerste imams hebben vandaag hun diploma van de inburgeringscursus in ontvangst genomen. Van de 17 imams (5 Marokkaanse en 12 Turkse) was er één cursist afgevallen.

Het belangrijkste dat de imams tijdens de 10-daagse cursus hebben geleerd is de sociaal-politieke structuur van de Nederlandse samenleving. Verder was er aandacht voor de diversiteit van de Nederlandse samenleving en voor het belang van de dialoog.

Artikel 1 van de grondwet speelde een belangrijke rol in het theoretische deel van de cursus. Aan de orde kwamen onder meer de positie van vrouwen, andere groepen, het minderhedenbeleid, het verschil tussen de Nederlandse cultuur en die van het land van herkomst. Ook het feit dat discriminatie in Nederland bij de wet verboden is kwam aan de orde. Je mag veel denken, maar je mag met je uitspraken anderen niet beschadigen, zo leerden de cursisten.

Sinds 1 januari 2002 geldt voor buitenlandse 'geestelijke bedienaren' de verplichting om een inburgeringscursus te volgen. De toenmalige minister van Minderheden, Rogier Van Boxtel (D66), had daartoe het initiatief genomen.