'Historische graffiti moet weg uit Rijksdag'

Onder leiding van CSU-parlementslid Johannes Singhammer wil een groep van bijna 70 Duitse conservatieve parlementariërs dat een groot deel van de graffiti op de muren van de Rijksdag in Berlijn, die soldaten van het Rode Leger in 1945 achterlieten, wordt verwijderd. Daarvoor in de plaats zouden dan Duitse nationale symbolen op de muren moeten komen, die een beter beeld geven van de Bondsrepubliek.

Singhammer: "We willen niet alle graffiti er af halen maar het gedeeltelijk vervangen door Duitse symbolen zoals de grondwet, portretten van voormalige regeringsleiders en regionale wapenschilden."

"Er zijn hier niet genoeg Duitse dingen. Het is verwarrend voor mensen", aldus de parlementariër uit Beieren. Bovendien drukt het volgens hem op de Duits-Russische relaties. Enkele expliciet seksueel getinte teksten hebben Russische hoogwaardigheidsbekleders in verlegenheid gebracht.

Sergej Krylov, een Russische ambassadeur in Berlijn, is fel tegen het verwijderen van de graffiti. "Dit is een extreem gevaarlijke trend. De mensen die de graffiti willen vernietigen willen ook de dood van miljoenen Sovjet-soldaten in de vergetelheid drukken."

Toeristen die de Rijksdag bezoeken delen zijn mening. Zij willen ook, om uiteenlopende redenen, dat de teksten bewaard blijven. Ook de nu regerende sociaaldemocraten zien weinig in het voorstel. Gernot Erler, voorman van de SPD, noemde het "kleingeestig en provincialistisch" om de teksten te verwijderen. "Het herinnert ons aan de verschrikkelijke gevolgen van het Nazi-tijdperk en de bevrijding aan het eind van de dictatuur en de oorlog".

Zeven jaar geleden dook de graffiti op toen er omvangrijke restauratie werkzaamheden bezig waren aan het uit 1894 stammende gebouw. In 1999 verhuisde de Bondsdag van Bonn naar de Rijksdag in Berlijn.