Kort verkiezingsnieuws

12 miljoen kiezers

Ongeveer 12 miljoen Nederlanders mogen vandaag hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamer. De stembureaus zijn van 07.30 uur tot 21.00 uur open. Eén uur na sluiting wordt een voorlopige uitslag verwacht.

Opkomst in de ochtend redelijk

De opkomst bij de stembureaus was in de eerste uren zeer redelijk. Veel kiezers in Utrecht, Zwolle en Den Bosch hebben vanochtend vroeg al hun stem uitgebracht.

De eerste indruk in Amsterdam is dat het rustiger is dan bij de verkiezingen van mei vorig jaar. In Eindhoven had om 9 uur bijna 6% van de kiezers zijn stem uitgebracht. Toch is het nog te vroeg om te kunnen zeggen of de opkomst daar inderdaad hoog zal zijn.

Heinsbroek

Oud-LPF-minister Herman Heinsbroek gaat op Haitske van der Linde stemmen van Leefbaar Nederland. Dat maakte hij middels een column op de website nederlandkiest.nl bekend en zei hij ook in een telefoongesprek met Barend & van Dorp. In het verkiezingsdebat werd door Paul Witteman nog gezegd dat Heinsbroek op de LPF zou stemmen.

Aruba

Zo'n 100 stemgerechtigden (10% van het electoraat) op de Nederlandse Antillen en Aruba kunnen niet stemmen. Reden: ze hebben geen stembiljet ontvangen.