Diplomaten hebben plan voor asiel Saddam

Nu een oorlog tegen Irak steeds dichterbij komt doen Arabische landen er alles aan om deze tegen te gaan. Diplomaten stellen momenteel een plan op om de Iraakse leider Saddam Hoessein voor te stellen af te treden en in ballingschap te gaan.

Het plan is nog niet helemaal af. Eigenlijk willen de diplomaten ook wachten totdat Saddam zelf doorheeft dat hij geen andere keuze heeft en zelf asiel aanvraagt.

Volgens Arabische kranten zijn er plannen om Saddam te laten vluchten naar Egypte of Libië, en zelfs naar Cuba of Noord-Korea. Deze landen hebben echter geen van allen iets gezegd over een eventuele asielmogelijkheid voor de Iraakse dictator.

Volgens een voormalig medewerker van Saddam bestaat er weinig kans dat hij vrijwillig afstand zal doen van de macht. Toen een Iraakse minister tijdens de Iraanse oorlog een eerder voorstel van de Iraanse leider Khomeini positief durfde te ontvangen werd hij zonder pardon doodgeschoten. "Reken maar dat Saddam zijn laatste kogel voor zichzelf houdt", aldus de voormalig perschef van de dictator.