Jongeren steeds eerder seksueel actief

Urbankid,GTVen mea.culpa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit een onderzoek van de Rutgers Nisso stichting is gebleken dat jongeren steeds eerder seksueel actief zijn. Het onderzoek werd gehouden onder 1500 scholieren van het middelbaar beroepsonderwijs (vmbo).

Van de jongeren tussen de 11 en 13 jaar heeft bijna tien procent al seks gehad, in 1995 was dat nog zo'n vier procent. Van de 14- en 15-jarigen heeft een kwart geslachtsgemeenschap gehad, tegen een vijfde zeven jaar geleden.

Het onderzoek `Lang leve de liefde' is de eerste grote studie die naar jongeren en seksualiteit is gedaan sinds 1995. Volgens Ton Vogels, ontwikkelingspsycholoog van TNO die de uitkomsten van beide onderzoeken vergeleek, wijst het resultaat op een trend dat jongeren steeds eerder seksueel actief zijn. Sinds de jaren 80 is er een daling van de `eerste keer'-leeftijd waarneembaar.

Dat jongeren steeds eerder seksueel actief zijn heeft volgens Vogels verschillende oorzaken. Jongeren zijn tegenwoordig eerder lichamelijk rijp en er wordt meer over seks gesproken. Ook gaan jongeren op vroegere leeftijd uit. Ze hebben geld en er zijn voldoende uitgaansgelegenheden voor jonge jongeren. En als zij eenmaal `onder moeders rok' vandaan zijn, zullen ze eerder overgaan tot seks. Zeker wanneer ze in aanraking komen met alcohol en drugs.''

Uit het onderzoek blijkt dat 22 procent van de jongeren uit de tweede en derde klas van het vmbo wel eens geslachtsgemeenschap heeft gehad tegen 18 procent in 1995. De gemiddelde leeftijd van de eerste keer ligt op 13 jaar. Ongeveer 70 procent van de leerlingen heeft weleens getongzoend en bijna de helft heeft ervaring met onder de kleren voelen.

Het onderzoek is alleen gedaan onder vmbo-scholieren. Uit andere studies blijkt dat havo- en vwo-scholieren over het algemeen later met seks beginnen dan hun leeftijdsgenoten van lagere opleidingen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de eerste keer voor veel vmbo-leerlingen risicovol verloopt. Ruim een kwart gebruikt geen condoom, bijna een kwart gebruikt pil noch condoom en slechts 20 procent van de scholieren gebruikt zowel de pil als condoom. Dat veel jongeren onveilig vrijen, komt vooral doordat de angst voor aids is weggeëbd, aldus Vogels