2500 Euro boete: Te vroeg verkopen euro's

Saint_One had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Vomar is vandaag door de politierechter in Haarlem beboet. Ze krijgen een boete van 2500 euro vanwege het te vroeg verkopen van zakjes met euro's. De winkels en de Nederlandsche Bank hadden een overeenkomst dat de munten niet eerder dan 15 december verkocht mochten worden. De Vomar verkocht ze echter al op 5 december.

De directeur, C. Zwanenburg, van Vomar zei tegen de rechter dat de muntjes wel verkocht moesten worden. "De munten werden namelijk veel eerder geleverd dan was afgesproken. De muntjes zouden pas 13 december komen, maar waren er opeens al 4 december. Het was een complete chaos. Het ging wel om 22 pallets met ruim twee miljoen gulden aan muntjes. Die berg je niet even snel op." De directeur kreeg zelf een voorwaardelijke boete van de rechter.

De officier van justitie, M. Onderwater, verklaarde: "De Vomar heeft de munten doelbewust te vroeg verkocht. Het was een publiciteitsstunt." Daarbij voegde hij toe dat hij het argument dat Vomar niet genoeg opslagruimte had maar niks vond.

De advocaat, A. Schram, die de Vomar verdedigde verbaasde zich over de vervolging van het Openbaar Ministerie. Hij typeerde de zaak als een "onbenullige zaak, waarvan niemand nadeel heeft ondervonden". Hij voegde hieraan toe dat de Zwanenburg zelfs een trofee heeft gekregen van de Nederlandsche Bank. Vanwege de hulp bij de invoering van de euro.