Balkenende valt minister openlijk af

Premier Balkenende heeft vandaag in een spoeddebat voor het eerst in zijn jonge loopbaan als premier een minister keihard teruggefloten. Het betreft zoals men misschien zou vermoeden geen LPF-minister, maar een minister uit zijn eigen CDA stal; minister Veerman van Landbouw.

Veerman had in Denemarken gezegd dat Nederland de eis laat vallen dat met de uitbreiding van de EU ook de subsidies worden afgeschaft. Dit terwijl het Kabinet juist vasthoudt aan de eis dat met de uitbreiding van de Europese Unie, ook de inkomenssteun aan boeren wordt afgebouwd.

Balkenende zei dat Veerman heeft bijgedragen aan een onduidelijke positie van Nederland, voorafgaand aan de onderhandelingen over de hervormingen van het Europees landbouwbeleid. Volgens de premier houdt de regering volledig vast aan het beleid zoals afgesproken in het regeerakkoord.

Het spoeddebat was aangevraagd door D66. Fractievoorzitter De Graaf haalde hard uit naar Veerman. Hij noemde het idee "een enorme tactische onderhandelingsblunder''.