Plannen minister Nawijn worden uitgewerkt

Op prinsjesdag zal het kabinet concrete plannen presenteren aan de hand van uitspraken en suggesties die minister Nawijn (LPF) heeft gedaan. Nawijn deed de afgelopen week meerdere uitspraken voor een aanscherping van het vreemdelingen- en integratiebeleid. Balkenende liet gisteren weten dat Nawijns uitlatingen geen vrijblijvende ideeën waren.

"Het kabinet heeft afgesproken de zaken die Nawijn deze week aan de orde heeft gesteld, op een ordentelijke wijze op prinsjesdag te behandelen'', aldus de premier. "Ik zal me nooit ergeren aan bewindslieden die deelnemen aan het publieke debat. Die ruimte moeten ze hebben, mits er een relatie is met bestaande beleidsvoornemens en zonder dat de eenheid van het kabinetsbeleid wordt doorkruist."

Nawijn, minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, wilde onder meer de subsidie staken voor projecten waarvan alleen allochtonen profiteren. Ook dreigde hij met strafmaatregelen tegen gemeenten die niet meewerken aan het uitzetten van uitgeproceerde asielzoekers. Er zouden heropvoedingsscholen en kampen moeten komen, voor Antillianen die op het slechte pad zijn geraakt. Eerder deed hij al uitspraken over allochtone ouders die verkiezen om geen ouderavonden op school te bezoeken. Zij zouden moeten worden gekort op hun kinderbijslag en toelages. Vreemdelingen zonder papieren moesten sowieso al uit Nederland vertrekken, zo meldde Nawijn.

Premier Balkenende zag zich genoodzaakt te distantiëren van enkele uitspraken. Zo vond hij dat het voorstel waarbij criminele jongeren met een dubbele nationaliteit het land werden uitgezet strijdig met het Grondwetsartikel, die alle Nederlanders in gelijke omstandigheden gelijk behandelt.