Aanslag Jeruzalem was bomaanslag

De aanslag vandaag in een drukbezocht cafetaria van de Hebreeuwse Universiteit in het noorden van Jeruzalem was geen zelfmoordaanslag, maar een bomaanslag. Bij de ontploffing vielen zeker zeven doden waaronder ook buitenlanders. Ruim 85 mensen raakten gewond, waaronder een groot aantal zeer ernstig. Ooggetuigen spraken van meerdere overlevenden met afgerukte benen en/of armen.

Op de Universiteit studeerden veel buitenlandse mensen, waaronder ook veel Arabieren. Het complex gold als een oase van rust en veiligheid in Israel, waar Joodse, Arabische, en internationale studenten met elkaar optrokken.

De aanslag is opgeëist door de radicale Palestijnse Hamas-beweging. In een verklaring zei de Hamas dat de bomaanslag een wraakactie is voor de Israëlische luchtaanval in de Gazastrook, die gericht was tegen Salah Shehada, de leider van Izz a-Din al-Qassam. Bij die aanval kwamen behalve Shehada nog veertien mensen om het leven, onder wie elf kinderen.

De Amerikaanse president Bush en het Palestijnse gezag hebben de aanslag van Hamas veroordeeld. Bronnen in Israel melden intussen dat de Israëlische regering de aanslag hard zal vergelden.

De ravage na de aanslag