Brand Roermond mogelijk wanhoopsdaad

De 34-jarige Peter G. uit Roermond, die door justitie is vastgezet omdat men hem verdenkt van brandstichting, waardoor zes van zijn kinderen om het leven kwamen, moet volgens familie óf overspannen óf strontlazerus zijn geweest.

De brand ontstond gisternacht toen Peter G. van zijn partner Francien niet meer mocht binnenkomen. "Peter had al twee keer de politie gebeld of hij thuis een ruit kapot mocht trappen. Francien weigerde hem ook 5 euro te geven voor een pakje zware Van Nelle. Hij wilde weg bij haar, op kamers gaan wonen. Maar hij was zo bezorgd om de kinderen. Peter was ten einde raad. Hij kan goed twintig blikjes bier op hebben gehad", aldus zijn zwager Freddy Sevenig. Nadat Peter G. bij zijn zus en zwager nog wat gedronken had ging hij terug naar huis om te kijken of hij er nu wel in mocht. "Maar een kwartier later stond-ie weer bij ons op de stoep. Je moet 1-1-2 bellen, riep hij, mijn huis staat in brand. Eerst geloofden we hem niet. Hij deed wel vaker rare dingen. Maar voor alle zekerheid hebben we toch maar gebeld'', zegt Sevening vandaag in de Telegraaf.

Volgens Sevening was Peter G. stapelgek op zijn kinderen en had hij alles voor hen over. De vader liep volgens de familie zo'n twaalf uur per dag achter de vuilniswagen om zijn schulden te kunnen betalen. Moeder ging haast elke avond naar een bingo. Dan moest Peter voor de kinderen zorgen, hun eten klaarmaken, noem maar op. Op die manier zou hij overspannen zijn geraakt.

Riagg

De familie staat bekend als een probleemgezin, dat begeleiding kreeg van het maatschappelijk werk, de Raad voor de Kinderbescherming en het Riagg. De ouders stonden onder curatele. Onlangs werd bij hen het gas, water en licht een maand lang afgesloten omdat de rekening niet was betaald.

Verslagen buurtbewoners hebben geen goed woord over voor de hulpinstanties: "Dit had nooit zover mogen komen. Er was een duidelijk signaal dat er iets goed mis was."