Zwembaden weren gezamenlijk lastige klanten

Saint_One had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De dertien zwembaden in Amsterdam en een aantal zwembaden uit de omgeving gaan vanaf donderdag lastige klanten gezamenlijk weren. Mensen die zich in een zwembad misdragen, komen op een zwarte lijst.
Het convenant waarin de afspraken staan beschreven, wordt donderdag tijdens een persconferentie gepresenteerd en treedt direct in werking. De afspraken zijn gemaakt in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie.

De gemeente Amsterdam kondigde in mei aan alle zwembadbeheerders om de tafel te willen hebben, na een noodkreet van de beheerder van tientallen zwembaden en sportcentra. Een van die baden is het Sloterparkbad in Amsterdam, dat vorig jaar september tijdelijk de deuren sloot voor recreatiezwemmers, omdat een groep voornamelijk allochtone jongeren het bad onveilig maakte. De overlast varieerde van diefstal en vechtpartijen, tot seksuele intimidatie.

Herrieschoppende jongeren in zwembaden zijn geen specifiek Amsterdams probleem. Uit een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Lokale Sport en Recreatie onder vijftig van de ongeveer 1500 zwembaden in het land, bleek dat een op de vijf melding maakte van een toename van overlast door jongeren. Bijna driekwart van de zwembadbeheerders gaf aan regelmatig last te hebben. In de meeste gevallen (81 procent) zijn jongeren de aanstichters.