Amerikaanse muziekindustrie pakt individu aan

BobBlow had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De muziekindustrie zet haar strijd tegen online muziekruildiensten onverminderd door. Nadat onlangs AudioGalaxy er nog aan moest geloven, gaat men nu de individuele gebruikers aanpakken die grote hoeveelheden muziek aanbieden via uitwisselingsdiensten.

The Wall Street Journal meldt dat de Recording Industry Association of America (RIAA) van plan is om mensen die veel muziek aanbieden voor de rechter te dagen. Als de aanbieders individueel worden aangepakt zal het aanbod aan muziek vanzelf minder worden, zo redeneert de RIAA. De aanpak van de individuele gebruiker gaat onderdeel uitmaken van een grote, nieuwe campagne tegen het illegaal uitwisselen van muziek. Ook een aantal bekende artiesten zal hieraan hun medewerking verlenen.

Concreet betekent dit dat vooral de gebruikers van http://www.kazaa.com (RIAA) van plan is om mensen die veel muziek aanbieden voor de rechter te dagen. Als de aanbieders individueel worden aangepakt zal het aanbod aan muziek vanzelf minder worden, zo redeneert de RIAA. De aanpak van de individuele gebruiker gaat onderdeel uitmaken van een grote, nieuwe campagne tegen het illegaal uitwisselen van muziek. Ook een aantal bekende artiesten zal hieraan hun medewerking verlenen.

Concreet betekent dit dat vooral de gebruikers van KaZaA op hun hoede moeten zijn. KaZaA is momenteel immers de grootste van de overgebleven uitwisselingssites. Het is echter nog maar de vraag of individuele gebruikers zich echt zorgen moeten gaan maken om de geplande acties van de platenindustrie. Er zijn zoveel aanbieders van MP3's, dat het de vraag is wie men als eerste zal aanpakken. Het lijkt er meer op dat de RIAA door een waarschuwing naar buiten te brengen hoopt dat aanbieders zich uit eigen beweging zullen terugtrekken.

De muziekindustrie lijkt steeds harder op te gaan treden tegen de illegale ruildiensten. Zo werd eerder deze week bekend dat platenmaatschappijen de ruildiensten overspoelen met nepbestanden van populaire nummers, zodat zoeken naar bestanden lastiger wordt.