Boeren dumpen kadavers in het water

Boeren dumpen hun dode vee massaal in wateren in Groningen en Drenthe, zo meldt het waterschap Noorderzijlvest. Dit jaar zijn al 180 dode schapen en koeien uit het water gevist. Dit is bijna twee keer zoveel als vorig jaar.

Het waterschap vermoedt dat de boeren op deze wijze de kosten van destructie proberen te omzeilen, omdat bij de meeste kadavers de oren zijn afgesneden om de oormerken te verwijderen. Het waterschap is zeer bezorgd over de situatie, immers, als dode dieren lang in het water liggen kan dat gevolgen hebben voor de volks- en diergezondheid.

Boerenorganisatie NLTO is woedend over de aantijgingen van het waterschap. ,,We geloven niet dat professionele boeren dit op hun geweten hebben'', zegt J. Bruggeman namens de organisatie. ,,Maar wij vermoeden dat het hobbyboeren of particulieren zijn. Vee van boeren wordt namelijk altijd geregistreerd.'' Dat de oren van de kadavers zouden zijn afgesneden om de dieren onidentificeerbaar te maken, is volgens de boerenorganisatie niet hard te maken.