PvdA: ''GroenLinks hypocriet''

Fractievoorzitter, en als het aan de PvdA ligt beoogd nieuwe minister-president van Nederland, Ad Melkert, vindt dat GroenLinks volstrekt achter de feiten aanloopt met hun plannen voor de bestrijding van de criminaliteit. Volgens Melkert laat de fractie van de ''groen linksen'' de harde kant liggen, en richt zich veel te veel op preventieve maatregelen.

Melkert zei woendagavond in Nijmegen, tijdens een debat met GroenLinks-fractieleider Paul Rosenmöller: ,,Het moet allemaal veel harder, duidelijker en repressiever. Ik verwijt U (Rosenmöller) inconsequent en niet geloofwaardig te zijn in uw stellingname over de veiligheid in de samenleving".


De tirade van Melkert heeft alles te maken met het feit dat GroenLinks in de Tweede Kamer stemde tegen extra agenten, tegen strengere straffen voor criminele jongeren die in herhaling vallen en tegen beperking van het recht op privacy van verdachten.

Maar tijdens het debat in Nijmegen beweerde Rosenmöller juist dat meer agenten achter hun bureau vandaan moeten komen om op straat te surveilleren. Ook pleitte de fractieleider van GroenLinks voor ,,nieuwe strategieën'' om de vrijwel geheel uit allochtonen bestaande straatroversbendes in Rotterdam aan te pakken.

Melkert pareerde Rosenmöller met: ,,In Den Haag zie ik die dingen niet terug. Dat is inconsequent naar de kiezers''.

Rosenmöller: 'PvdA verrechtst'

Paul Rosenmöller beweerde op zijn beurt dat de PvdA een ruk naar rechts heeft gemaakt. ,,U steunt nu dingen die u vier of vijf jaar nooit zou hebben goedgekeurd. Repressie zijn van oudsher thema's die bij de VVD en het CDA horen. Het is zorgwekkend dat jullie (de PvdA) nu ook die weg inslaan''.







De opmerking van CDA-leider Balkenende, die onlangs zei geen voorstander te zijn van een muliticulturele samenleving, werd in Nijmegen door zowel GroenLinks als de PvdA verworpen. ,,Dat is niet meer van deze tijd. Balkenende gaat voorbij aan de dynamiek van de moderne maatschappij'', aldus Melkert en Rosenmöller.