Advocaat bestrijdt 'doofpotaffaire'

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amsterdamse advocaat G.P. Hamer is een offensief begonnen om de zaak rond de 33-jarige Bulgaar K. Savov uit de doofpot te krijgen. Savov overleed op 17 oktober 1997 nadat hij ten onrechte door een arrestatieteam was gearresteerd.

Savov werd verdacht van het plegen van een bankoverval in het Zeeuwse Westdorpe. Hamer heeft de zaak deze week in een uitvoerige klacht aangebracht bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Tegelijkertijd heeft hij een klacht bij de Nationale Ombudsman tegen de hoofdofficier van justitie in Middelburg ingediend. De weduwe van Savov wil een schadevergoeding van 1 miljoen gulden.

Savov en een Bulgaarse vriend werden destijds op basis van een zwak signalement aangezien voor bankovervallers en met geweld gearresteerd. Savov verzette zich hevig tijdens zijn aanhouding, vermoedelijk omdat hij dacht dat hij te maken had met roofovervallers in plaats van agenten. Hij overleed circa twaalf uur na zijn arrestatie in een ziekenhuis. Volgens de patholoog-anatoom is de doodsoorzaak een hartritmestoornis geweest, als gevolg van een combinatie van factoren, waaronder de manier van vervoeren (buikligging, waardoor zuurstoftekort kan ontstaan).

Uit het dossier blijkt dat de Nederlandse autoriteiten weinig tot niets hebben gedaan de nabestaanden van Savov ook maar enigszins voor het verlies te compenseren. Nederland wilde niet meewerken aan een Bulgaars onderzoek naar de plotselingedood van Savov. De staat beriep zich daarbij op het juridische beginsel dat niemand twee keer voor hetzelfde feit mag worden vervolgd.

Van vervolging is echter nooit sprake geweest. De betrokken AT-leden zijn enkele weken na het incident door de rijksrecherche gehoord, niet als verdachte, maar als getuige. Na dat onderzoek was de zaak voor de Nederlandse justitie afgedaan. Voor Hamer staat vast dat de dood van Savov te wijten is aan politiegeweld.

De raadsman heeft geen goed woord over voor de manier waarop de Nederlandse autoriteiten met de zaak zelf en vooral met de nabestaanden zijn omgesprongen. Ook hij heeft moeite de door hem verlangde informatie op tafel te krijgen. Cruciaal bewijsmateriaal is verdwenen, stelt Hamer. Het lichaam van Savov werd zonder hart naar Bulgarije teruggestuurd.