Eerste cosmetica-beurs in Iran

Op het Iraanse eiland Kish is zaterdag de eerste cosmeticabeurs sinds de Islamitische Revolutie van 1979 begonnen. Een eveneens geplande modeshow mocht echter op het laatste moment niet doorgaan.

Er kwamen enkele honderden bezoekers op de eerste dag van het evenement, dat Modex 2001 is genoemd. Op het eiland Kish, dat in de Perzische Golf ligt, wordt minder streng de hand gehouden aan de religieuze kledingvoorschriften voor vrouwen dan op het vasteland. Het is hier heel gewoon vrouwen te zien lopen in een broek en een bloes, en zonder hoofddoek.

Overal op het eiland waren affiches van de expositie te zien. Ook riepen de aanplakbiljetten op tot het gebruik van make-up. God is mooi en hij houdt van schoonheid, luidde de tekst op een van deze affiches.

De meeste deelnemers aan de beurs komen uit de Verenigde Arabische Emiraten. Maar ook staan er bedrijven uit onder meer Rusland en China.

Na de revolutie was het gebruik van make-up in Iran taboe, maar sinds het aantreden van de hervormingsgezinde president Mohammad Khatami in 1997 is er iets meer ruimte voor individuele kledingkeuzes.