FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 februari 2001

29-Jarige als voorzitter PvdA voorgedragen

Het PvdA-bestuur heeft Sharon Dijksma voorgedragen als voorzitter van de partij.

Sharon Dijksma (1971) is sinds 17 mei 1994 lid van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer. Zij was voorzitter van de Jonge Socialisten sinds 1992 en daarvoor secretaris. Zij studeerde bestuurskunde. Sharon Dijksma was het jongste lid aller tijden. In de Kamer houdt zij zich bezig met buitenlandse zaken en en onderwijs, cultuur en wetenschappen.

Dijksma neemt het op tegen de Leidse politicoloog Ruud Koole,de Amsterdamse afdelingsvoorzitter Bouwe Olij en Bart Tromp,partij-ideoloog. Alledrie willen ze dat de leden weer de koers bepalen.

Blijft u nog even hangen?

meneer Draak wist ons via de newssubmit het volgende te vertellen:

Een jonge Spanjaard in Madrid wilde zaterdagnacht na een belletje in een telefooncel zijn wisselgeld pakken. Per ongeluk schakelde hij daarbij het anti-diefstalsysteem in,dat zijn vinger in een onverbiddellijke houdgreep nam.

Terwijl op het drukke plein steeds meer mensen de ongelukkige ontdekten, belde hij met zijn vrije hand de brandweer. De spottende opmerkingen waren niet van de lucht,zeker toen bleek dat ook de brandweermannen geen beweging konden krijgen in de vinger. Na drie uur bracht een medewerker van Telefonica uitkomst.

De bevrijde man heeft verklaard zo snel mogelijk een mobieltje te zullen kopen.

De man was zeker verkeerd verbonden

Duet Eminem en Elton John?

Eminem en Elton John zullen volgens het Engelse roddelblad ‘The Sun’ een duet zingen tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Grammy Awards.
Volgens het blad hebben de twee ‘allebei bewondering voor elkaar’. Volgens een niet nader genoemde ‘goede vriend’ zal het duet iedereen versteld doen staan. “Zowel Elton als Eminem hebben er ontzettend veel zin in.”

Waarschijnlijk loopt ‘The Sun’ echter iets te hard van stapel. Eminem moet zijn aanwezigheid tijdens de Grammy uitreiking nog officieel bevestigen; zeker nu een groot aantal vrouwengroeperingen en homo-organisaties acties hebben aangekondigd om Eminem ervan te weerhouden om aanwezig te zijn.

Eminem is genomineerd voor vier Grammy’s (waaronder die van Beste Album en Beste Rap Artiest) en het moet wel heel lopen als de omstreden rapper op 21 februari geen award wint in Los Angeles.

Verduistering van serviesgoed

Universiteiten in ons land moeten jaarlijks voor tienduizenden guldens aan nieuw serviesgoed kopen omdat studenten massaal bestek, kopjes, borden en soepkommen achterover drukken.

Zo biedt de universiteitskantine een goedkope oplossing voor studenten, die op hun kamer kampen met een tekort aan lepels, vorken of glazen. Bij de Technische Universiteit Delft is deze situatie aan de orde van de dag. Volgens drs. R. Rombouts, manager facilitaire dienst, moet de TU jaarlijks voor tussen de 50.000 en 100.000 gulden aan nieuw serviesgoed aanschaffen.

Hoewel dit hoge bedrag ook wordt veroorzaakt door serviesgoed dat tijdens het gebruik is gebroken, is hij ervan overtuigd dat het grootste deel van het bedrag te wijten valt aan spoorloos verdwenen borden, glazen en soepkommen.

Opvallend stil in Odeon

Het is afgelopen weekeinde opvallend stil gebleven in de Amsterdamse discotheek Odeon. Vanwege onvoldoende vluchtwegen mag de horecazaak niet meer dan 300 gasten ontvangen.

Die eis heeft blijkbaar veel publiek afgeschrikt. De brandweer kwam zaterdagnacht enkele malen toezien op het maximale aantal bezoekers. Buiten ontstonden wel rijen wachtenden.

Odeon voldoet volgens de gemeente niet aan nieuwe eisen van brandveiligheid. Anders dan danscafé Korsakoff hoeft het bedrijf voorlopig niet op slot. Het is in Odeon vanwege het monumentale karakter van het gebouw niet goed mogelijk extra nooduitgangen te realiseren.

Strooiwagen rijdt auto klem

De bestuurder van een strooiwagen heeft zich dit weekeinde in Hengelo (O.) dubbel verdienstelijk gemaakt door naast de gladheid te bestrijden ook nog eens een beschonken autodief klem te rijden.

Een werknemer (50) van het vuilverwerkend bedrijf Twente Milieu was zaterdagavond met zijn strooiwagen annex sneeuwschuiver aan het werk op de Deldenerstraat toen hij een blauwe Daihatsu zag rijden, waarvan hij wist dat die was gestolen van zijn baas. De bestuurder zag vervolgens kans de personenwagen klem te rijden, waarop de gealarmeerde politie hem te hulp schoot om de autodief te overmeesteren.

De verdachte bleek bovendien te hebben gedronken.

Skiër voelt zich crimineel behandeld

De 28-jarige Mervyn Smeets uit Valkenburg aan de Geul voelt zich in Italië als een crimineel behandeld. Smeets heeft samen met de 27-jarige Josef Waldoej uit Heerlen een dag in een gevangenis van Trento vastgezeten op verdenking van dood door schuld.

De 20-jarige Dennis Cuijpers uit Maastricht kwam vrijdag in de Dolomieten bij Pompeago door een lawine om het leven. De drie skiërs waren over een afzetting heen geklommen en gaan skiën op verboden gebied. De politie onderzoekt of het drietal deze lawine zelf heeft veroorzaakt.

"De toestanden in de gevangenis van Trento zijn middeleeuws", zei Mervyn Smeets maandagmiddag. "Terwijl ik het heel moeilijk heb met de dood van Dennis, behandelen ze me hier als een regelrechte crimineel. Ik hoop dat ik snel naar huis mag, en dat ook het lichaam van Dennis terug kan. Zijn ouders zijn momenteel ook hier."

XS4ALL doet niet mee met massamail actie

Aneroid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

XS4ALL werkt niet mee aan de oproep van de samenwerkende hulporganisaties om klanten massaal per e-mail op te roepen geld over te maken voor slachtoffers van de aardbeving in India. Ten onrechte werd dit vanochtend door diverse media gemeld. Hoewel XS4ALL het goede doel ondersteunt, sluiten de algemene voorwaarden uit dat zij klanten ongevraagd benadert met e-mail, zelfs als het voor een goed doel is.

XS4ALL geeft de voorkeur aan een opt-in regeling, waarbij internetters actief zelf aangeven door welke partijen zij benaderd willen worden. E-mail is een zeer belangrijk communicatiekanaal, dat niet verstopt mag raken door grote hoeveelheden ongevraagde boodschappen.

Bij massamail wordt de ontvanger op kosten gejaagd, in plaats van de verzender. En dat gaat niet om kleine bedragen. Vorige week nog publiceerde de Europese Commissie een rapport waaruit bleek dat internetters in Europa en de Verenigde Staten jaarlijks maar liefst 10 miljard Euro aan telefoontikken betalen voor het ontvangen van ongevraagde e-mail.

Bedrijf verdacht van verspreiding BSE

Een Brits bedrijf wordt in verband gebracht met de verspreiding van de gekkekoeienziekte BSE. Prosper de Mulder, de grootste verwerker van dierlijke resten in Groot-Brittannië bleef diermeel exporteren nadat het was verboden in veevoeder en schapenvoer in 1988. Prosper de Mulder handelde echter niet illegaal omdat het alleen varkens- en kippenvoedsel exporteerde.

De Britse krant The Sunday Times bericht dat het bedrijf in Doncaster, nabij Sheffield, zich nadat in West-Europa het gebruik van diermeel in voer werd verboden, zich gingen richten op landen buiten Europa. Onder meer Indonesië, Japan, Israël, Kenya, Taiwan en Thailand belangrijke afnemers.

Nu blijkt dat in de periode van 1988 tot 1996 ruim 200.000 ton varkens- en kippenvoedsel met diermeel naar zo'n zeventig landen is geëxporteerd. Het is niet duidelijk in hoeveel van dat voedsel diermeel zat verwerkt, maar volgens Prosper de Mulder zou dat ongeveer de helft zijn. Uit onderzoek is gebleken dat besmet voedsel ter grootte van een peperkorrel al BSE bij een koe kan veroorzaken.

Zwitserse banken publiceren 21.000 namen

Zwitserse banken publiceren maandag 21.000 namen van veelal joodse rekeninghouders die het slachtoffer zijn geworden van de holocaust. Op slechts 2600 rekeningen staat nog een tegoed.

Dat heeft de Vereniging van Zwitserse Bankiers (ASB) meegedeeld. Volgens een woordvoerder zijn de resterende rekeningen opgeheven of staat er geen geld op.

De lijst is maandagmiddag beschikbaar op internet (www.dormantaccounts.ch). De namen blijven zes maanden op het web. In die periode kunnen mensen een claim indienen.

De bekendmaking van de gegevens moet het mogelijk maken de rechtmatige eigenaren van de tegoeden te achterhalen. De publicatie is het resultaat van een compromis uit 1998 tussen Zwitserse banken en joodse organisaties.

Eerste cosmetica-beurs in Iran

Op het Iraanse eiland Kish is zaterdag de eerste cosmeticabeurs sinds de Islamitische Revolutie van 1979 begonnen. Een eveneens geplande modeshow mocht echter op het laatste moment niet doorgaan.

Er kwamen enkele honderden bezoekers op de eerste dag van het evenement, dat Modex 2001 is genoemd. Op het eiland Kish, dat in de Perzische Golf ligt, wordt minder streng de hand gehouden aan de religieuze kledingvoorschriften voor vrouwen dan op het vasteland. Het is hier heel gewoon vrouwen te zien lopen in een broek en een bloes, en zonder hoofddoek.

Overal op het eiland waren affiches van de expositie te zien. Ook riepen de aanplakbiljetten op tot het gebruik van make-up. God is mooi en hij houdt van schoonheid, luidde de tekst op een van deze affiches.

De meeste deelnemers aan de beurs komen uit de Verenigde Arabische Emiraten. Maar ook staan er bedrijven uit onder meer Rusland en China.

Na de revolutie was het gebruik van make-up in Iran taboe, maar sinds het aantreden van de hervormingsgezinde president Mohammad Khatami in 1997 is er iets meer ruimte voor individuele kledingkeuzes.

Spoorwegpolitie wil team tegen zakkenrollers

rlooman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De spoorwegpolitie wil een landelijk zakkenrollersteam oprichten dat vooral wordt ingezet tegen dieven op de treinen rond Amsterdam. Het team, dat uit tien tot twaalf man gaat bestaan, moet voor de zomer operationeel zijn als het toeristenseizoen weer begint, aldus het hoofd van de Spoorwegpolitie G. van Beek maandag.
Het team gaat zich richten op dievenbendes die vooral op de Schiphollijn actief zijn en het gemunt hebben op luchtreizigers en zakenmensen. Volgens Van Beek gaat het hierbij vooral om jonge mannen uit Noord-Afrikaanse en Oost-Europese landen.

Meestal werken de bendes in groepjes van drie of vier man. Bij hun acties staat meestal een persoon op de uitkijk. Een ander trekt de aandacht van een reiziger, terwijl nummer drie er met de spullen vandoor gaat.

De Nederlandse Spoorwegen willen in samenwerking met de regiopolitie, het Gemeentevervoerbedrijf Amsterdam (GVB) en de Spoorwegpolitie gerichte maatregelen nemen om diefstallen op de treinen tegen te gaan. Zo worden de controles bij de ingangen van de stations rond Amsterdam geïntensiveerd, aldus NS-woordvoerder Windt. Ook zal er op de perrons meer cameratoezicht komen.


Hulporganisaties vragen geld via e-mail

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) gaan ook via e-mail geld vragen voor de slachtoffers van de aardbeving in India. Novib, die de actie coördineert, verwacht op deze manier drie miljoen Nederlanders te bereiken.

SHO heeft al afspraken gemaakt met de internetproviders Het Net en Planet Internet, samen goed voor een miljoen abonnees. Een woordvoerster verwacht in de loop van de maandagochtend uitsluitsel te krijgen over de aanbieders XS4All en Worldonline. Naar verwachting zullen zij positief op het voorstel reageren.

Het is voor het eerst dat op deze wijze via e-mail mensen worden benaderd om geld te storten.

GSM-beller krijgt zweepslagen

Een Saudische rechtbank heeft zaterdag een legerofficier veroordeeld tot zeventig zweepslagen omdat hij in een vliegtuig zijn mobiele telefoon had gebruikt. De officier had tijdens het opstijgen geweigerd zijn GSM uit te zetten, ondanks het verzoek van het cabinepersoneel. Daardoor bracht hij zichzelf en de andere passagiers in gevaar, aldus de rechtbank.

Saudi-Arabië hanteert een zeer strikte interpretatie van het islamitische rechtssysteem. Zweepslagen en het afhakken van de hand zijn veel voorkomende straffen voor diefstal en andere vergrijpen. Op moord, verkrachting en handel in verdovende middelen kan een openbare executie staan. Het is de eerste keer dat er een lijfstraf wordt uitgedeeld aan iemand die zijn mobiele telefoon weigerde uit te zetten in een vliegtuig, aldus de autoriteiten.

Wereld Economisch Forum gehacked

baraccuda wist ons via de newssubmit het volgende te vertellen:

Hackers zijn er vorige week in geslaagd persoonlijke informatie over vooraanstaande politici en zakenmensen die aanwezig waren bij het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos te achterhalen. De organisatoren van het forum gaven zondag toe dat de computers gekraakt waren.

De hackers benaderden de Zwitserse krant Sonndagszeitung en gaven hen onder andere de mobiele telefoonnummers, creditkaartnummers en privé-adressen van Microsoft-oprichter Bill Gates en de Palestijnse leider Yasser Arafat. De krant deed een onderzoekje en kwam erachter dat de gegevens juist waren.

Het WEF gaf toe het computersysteem gekraakt is tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het forum in Davos op 30 januari. In het Zwitserse skioord kwamen 3000 vooraanstaande politici en sleutelfiguren uit de zakenwereld bijeen.

Het WEF denkt dat de hackers het systeem konden binnenkomen via het registratiecentrum van het forum in Davos. Het is niet duidelijk over welke lijst de hackers precies beschikken. Sommige media meldden dat de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton ook op de lijst voorkomt, terwijl hij dit jaar niet bij het forum aanwezig was.

CIA achter schooljongens aan na bedreiging

Twee Britse schooljongens hebben hebben de Amerikaanse inlichtingendienst CIA achter zich aan gekregen nadat zij de kersverse president Bush per e-mail met de dood hadden bedreigd. Ze stuurden de bedreiging naar de internetsite van het Witte Huis, waarna de CIA op zoek ging naar de afzender.

De "terroristen" bleken twee 15-jarige jongens uit Cannock te zijn. "Dit lijkt op een grap die uit de hand is gelopen", aldus het hoofd van hun school. "We hebben de twee leerlingen niet geschorst, maar wel een stevig gesprek met ze gehad".

Volgens een CIA medewerker neemt de dienst elk dreigement aan het adres van de president zeer serieus.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1272
special
VrijMiBabes #209 (not very sfw!)
review
Er zit muziek in Doctor Who, al kan het soms wat eentonig zijn
review
Het nieuwe seizoen van Doctor Who gaat van start met een klassieke opener
special
Random Pics van de Dag #1271
review
Kingdom of the Planet of the Apes laat zien dat de franchise springlevend is
©FOK.nl e.a.