Sega stopt tóch met productie dreamcast

Het is uit voor de spelcomputer Dreamcast van Sega. Het Japanse concern maakte woensdag bekend eind maart de productie stop te zetten. De onderneming kan niet meer op tegen de concurrentie van Sony en Nintendo. Japanse media hadden vorige week al gemeld dat Dreamcast uit productie zou worden genomen.

De mislukking van de spelcomputer heeft het concern genoopt de verwachtingen van zijn resultaten over het eind maart aflopende boekjaar 2000/20001 scherp bij te stellen. In plaats van een verlies (voor belastingen) van 18,1 miljard yen verwacht Sega nu een verlies van 47,9 miljard yen (f 986 miljoen).

Netto zal er een verlies uit de bus komen van 58,3 miljard yen (f 1,2 miljard). Eerder hield Sega het nog op en nettoverlies van 23,6 miljard yen. Ook de omzet valt tegen. Die zal nu uitkomen op 260 miljard yen (f 5,36 miljard), een stuk minder dan de 320 miljard waar de onderneming eerder van uitging.

De Dreamcast kwam in 1999 op de markt. Het was de eerste spelcomputer die op internet kon worden aangesloten. Dat gold als een doorbraak. De concurrentie, die met een spelcomputer van het Amerikaanse Microsoft alleen maar groter wordt, wist Sega echter uit de markt te drukken.

Van de Dreamcast zijn er tot eind vorig jaar over de hele wereld 2,32 miljoen exemplaren verkocht. Dat is 44 procent minder dan het aantal waarop Sega had gemikt.

Het zit Sega al langer tegen. Drie jaar achter elkaar leed het verlies, wat in juni vorig jaar leidde tot het vertrek van topman Shoichiro Irimajiri. Sega bezwijkt niet helemaal onder de druk. Het liet weten in onderhandeling te zijn over de ontwikkeling van nieuwe spelletjes voor Microsoft en Nintendo. Verder gaat het Sony software leveren voor diens Playstation2-spelcomputer.