FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 juni 2024

Detroit Grand Prix wordt chaotische IndyCar-race vol neutralisaties

In de straten van Detroit is zondagavond de Detroit Grand Prix verreden in de IndyCar Series, de eerste IndyCar-race sinds de Indianapolis 500 van een week eerder. Het was een uiterst chaotische race, met een hele rits aan neutraliseringen door allerlei getouwtrek op de baan.

Colton Herta startte de race vanaf poleposition en had Alex Palou naast zich. Kersvers dubbel Indy 500-winnaar Josef Newgarden volgde, naast Scott McLaughlin en voor Scott Dixon, Kyle Kirkwood, de indrukwekkende Theo Pourchaire, Will Power, Marcus Ericsson en Santino Ferrucci - Rinus van Kalmthout moest het vanaf de negentiende plek doen.

Zoals gebruikelijk was het halve veld weer totáál niet klaar voor de start, maar dat kon de wedstrijdleiding niet deren en dus werd de groene vlag gewoon gezwaaid voor de gemankeerde start. In bocht één zorgde een tik van Pourchaire, zelf geduwd door Christian Lundgaard, al voor een opstopping met onder meer Will Power, Pato O'Ward en Alexander Rossi. Met name Power had schade en de eerste caution was gelijk al een feit.

Na een paar ronden konden we dan daadwerkelijk racen, met Herta, Palou, McLaughlin en Newgarden voorop. Palou kwam al snel nieuwe banden halen, Newgarden werd gepasseerd door Kirkwood en Lundgaard. Herta reed rap weg, maar moest die voorsprong al snel weer inleveren: Kyffin Simpson en Helio Castroneves raakten elkaar in het achterveld, nadat Castroneves een tik kreeg van Ferrucci, en dus was de tweede neutralisatie een feit.

Lundgaard was op dat moment net zijn stop aan het maken, maar het gros van de mannen vooraan bleef gewoon buiten en ging vooraan weer verder na het groen. Op precies één derde van de race maakte McLaughlin een zeldzame fout: de Nieuw-Zeelander ging rechtdoor op de voorzichtig nat wordende baan en kwam in de bandenstapel terecht.

Dit keer werden er wel veel stops gemaakt door de heren vooraan, die vrijwel allemaal binnen kwamen. Lundgaard, Palou, Augustin Canapino en dan Herta reden voorop, maar onder geel begon het ineens best wel serieus te regenen - O'Ward was van buiten de top-10 de eerste die de gok voor regenbanden wilde wagen, Newgarden kwam ook weer binnen.

Na een aantal ronden werd het groen weer gezwaaid, met Lundgaard, Kirkwood, Dixon, Ericsson, Romain Grodjean, Power, Van Kalmthout, Palou, Canapino en dan pas Herta in de top-10, waar lang niet iedereen op regenbanden stond - Grosjean had ze en vanaf Palou had iedereen regenbanden. Kirkwood pakte bij de herstart de leiding, maar Van Kalmthout ging in duel met Power in de rondte, liet zijn motor afslaan en veroorzaakte de volgende caution.

Tijdens de caution ging het fout bij Newgarden: hij reed over zijn wheel gun heen. Richting de helft van de wedstrijd kon men het opnieuw proberen, dit keer met Kirkwood, Dixon, Ericsson en Grosjean voorop...tot Herta zich binnen een paar bochten volledig verremde en voor een nieuwe caution zorgde.

Na nog weer een onderbreking werd het groen opnieuw gezwaaid: Kirkwood, Dixon, Ericsson, Rossi en Grosjean voorop. Ook nu ging het in bocht één al fout: Lundgaard knalde lomp tegen Grosjean aan. Met inmiddels veertig ronden te gaan kregen we weer eens een poging, aangevoerd door Kirkwood, Ericsson, Rossi en Palou.

Pourchaire ramde zijn auto er in bij Felix Rosenqvist en Canapino, maar iedereen kon zowaar door, tot een schuiver van Sting Ray Robb even later voor een caution zorgde. Dit keer werden er flink wat pitstops gemaakt, vrijwel de hele top van het veld kwam binnen voor in principe hun laatste pitstop. Dit keer waren er bij de herstart nog dertig ronden te gaan en voorop reden Dixon, Marcus Armstrong, Tristan Vautier en vervolgens de door Kirkwood, Newgarden en Rossi aangevoerde rest van het veld.

Ook nu duurde het weer niet lang: Newgarden reed tegen Kirkwood aan en daarbij ging ook Palou in de rondte. Met Dixon en Armstrong voorop werd wederom groen gezwaaid, terwijl Herta zich acht ronden voor het einde ontdeed van zijn ronde achterstand op leider Dixon - gelijk daarna kreeg hij op de radio te horen dat hij 'brandstof moest sparen', met andere woorden moest hij Dixon vertragen zodat teamgenoot Ericsson op plek drie een kans had op de zege.

Dat plan lukte niet helemaal en vijf ronden voor het einde pakte Dixon de plek op de baan terug, waardoor Herta voor Armstrong zat, om vervolgens naar binnen te gaan en zich niet meer met het gevecht te bemoeien. Twee ronden voor het einde ging Ericsson voorbij Armstrong naar de tweede plek, maar Dixon was te ver weg en pakte de overwinning - Van Kalmthout eindigde als veertiende.

NAC ontsnapt tegen Excelsior en keert na vijf jaar terug in de eredivisie

NAC Breda keert na vijf jaar eerste divisie terug in de eredivisie. In het play-off voor promotie/degradatie verloor de club uit Breda met 4-1 van Excelsior, maar doordat ze de eerste wedstrijd met 6-2 wisten te winnen speelt NAC volgend jaar in de eredivisie.

NAC Breda had afgelopen dinsdag met 6-2 gewonnen van Excelsior en leek eenvoudig op weg naar de eredivisie. De Rotterdamse club dacht daar duidelijk anders over en de eerste helft was Excelsior heer en meester over de Bredase club en het stond na 45 minuten voetbal 3-0 voor de thuisploeg, al had die score ook hoger kunnen zijn.

Excelsior zette die lijn direct door in de tweede helft. Het kwam snel op 4-0 en de thuisploeg had de achterstand helemaal goed gemaakt. NAC leek rijp voor de slacht, maar vanuit het niets maakte Casper Staring de 4-1 en door dat doelpunt stond NAC weer virtueel in de eredivisie.

Excelsior moest weer op jacht naar doelpunten. De Rotterdamse ploeg probeerde het wel, maar in tegenstelling tot het eerste uur kon de thuisploeg nog maar weinig creëren tegen NAC en bleef het 4-1 in Rotterdam, waardoor NAC volgend jaar in de eredivisie speelt.

Pedersen sprint naar winst in openingsetappe Critérium du Dauphiné

Mads Pedersen heeft de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De sterke Deen was in Saint-Pourçain-sur-Sioule in de massasprint de snelste voor Sam Bennett. Pedersen is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.

De openingsetappe in het Critérium du Dauphiné was een van de weinige kansen voor de sprinters deze week en nadat een kopgroep van twee wegreed uit het peloton namen al snel de sprintersploegen de controle. Vier minuten was de maximale voorsprong van het tweetal en ze werden op een kleine twintig kilometer van de finish ingerekend.

Daarna kwam er nog een aanval van Nils Pollitt en de Duitser kreeg twee metgezellen met zich mee, maar ook die poging was kansloos en er ging gesprint worden na ruim 170 kilometer en daarin was Mads Pedersen duidelijk de snelste van het pak. De sterke Deen won met een fietslengte verschil op Sam Bennett.

Results powered by FirstCycling.com

Factcheck: zonnebrandcreme

Is een zonnebrandcrème met factor 50 effectiever dan een met factor 30? Wat is de houdbaarheid van een flesje zonnebrandcrème? Is het aan te raden om je huid langzaam te laten wennen aan de zon door middel van 'zonnetraining'? En klopt het dat er schadelijke stoffen in zonnebrandcrème zouden kunnen zitten, zoals online wordt beweerd?

Er gaat veel desinformatie rond over zonnebrandcrème en de werking ervan, Pointer Checkt heeft de wetenschappelijke feiten over zonnebrandcreme opgezocht.


Britse toeriste verbijsterd over gedrag Trump-aanhangers..

Stel, je bent een vrolijke Britse vrouw van oudere leeftijd, aan het sightseeing in New York. Je wandelt voorbij een mooi rechtbankgebouw en komt terecht tussen een groep Trump-supporters. Eerst lach je nog om een aantal domme opmerkingen totdat je wordt uitgescholden door MAGA-fans en je door de politie snel begeleid wordt uit de menigte omdat ze vrezen voor jouw veiligheid.

Israël accepteert onder voorbehoud voorstel wapenstilstand Gaza van Biden

Een hoge adviseur van premier Benjamin Netanyahu heeft bevestigd dat Israël heeft ingestemd met het voortsel tot een wapenstilstand en uitwisseling van gijzelaars, al moet er nog worden gewerkt aan een door de Amerikaanse president Joe Biden gepresenteerde overeenkomst.

In een interview met het Britse The Sunday Times zei Ophir Falk, hoofdadviseur buitenlands beleid van Netanyahu, dat het door de Amerikaanse president Joe Biden voorgestelde driefasenplan om de oorlog in Gaza te beëindigen "een deal is waarmee we hebben ingestemd - het is geen goede deal, maar we willen heel graag dat de gijzelaars allemaal worden vrijgelaten".

De voorwaarden van Israël, waaronder "de vrijlating van de gijzelaars en de vernietiging van Hamas als een genocidale terroristische organisatie" zijn niet veranderd, voegde hij eraan toe. Hij zei verder dat veel details van het plan nog verder moeten worden uitgewerkt.

Het plan stuit nog steeds op felle tegenstand van Israëlisch rechtse politici. Twee ministers - de minister van Financiën Bezalel Smotrich en de minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir - zeiden dat ze gekant zijn tegen een akkoord voordat Hamas totaal is uitgeschakeld. Beide ministers hebben gedreigd op te stappen en de Israëlische regeringscoalitie te laten instorten als Netanyahu de deal zou accepteren.

Maar de president van de staat Israël, Isaac Herzog, schreef op X dat hij de deal steunde. "Ik wil president Biden bedanken voor zijn toespraak en zijn voortdurende inspanningen om de vrijlating te bewerkstelligen van alle gijzelaars die door Hamas in Gaza worden vastgehouden," zei hij.

Tijdens een conferentie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem zei Herzog dat hij Netanyahu had verteld dat hij hem "volledige steun" zou geven voor een akkoord over de vrijlating van gijzelaars. "We mogen niet vergeten dat er volgens de Joodse traditie geen groter gebod is dan het bevrijden van gevangenen en gijzelaars - vooral als het gaat om Israëlische burgers die de Staat Israël niet heeft kunnen verdedigen," zei Herzog op de conferentie. "Het is onze inherente verplichting om hen naar huis te brengen binnen het kader van een deal die de veiligheidsbelangen van de Staat Israël beschermt."

De rol van Herzog is grotendeels ceremonieel en hij heeft geen inspraak in de goedkeuring van een gijzelingsdeal, maar als boegbeeld van de staat heeft zijn mening invloed bij het publiek.

Zaterdag noemde Netanyahu het voorstel tot een permanent staakt-het-vuren in Gaza een "non-starter" totdat aan al lang bestaande Israëlische voorwaarden voor het beëindigen van de oorlog is voldaan.

Biden verklaarde dat het voorstel was ingediend door de Israëli's, maar recente opmerkingen van Netanyahu lijken zijn verzet tegen het voorstel te illustreren, ondanks de goedkeuring ervan door het Israëlische oorlogskabinet.

Op zaterdag kwamen er opnieuw mensenmassa's opdagen in Tel Aviv om de regering aan te sporen de wapenstilstand te accepteren. De families van Israëlische gijzelaars protesteren al maanden en eisen dat de regering van Netanyahu meer doet om de vrijlating van hun geliefden te bewerkstelligen.

Zie ook- Biden: nieuw plan wapenstilstand Gaza en roept Hamas op het te accepteren

Zetelpeiling Tweede Kamer na presentatie Premier Dick Schoof

Peil.nl's peiling enkele dagen na de presentatie van Dick Schoof laat een invloed zien op de zetelverdeling. De PVV heeft momenteel de laagste score sinds december 2023, met 42 zetels, maar dit is nog steeds een winst van 5 sinds de verkiezingen in 2023. Dit is 17 zetels meer dan de nummer 2, PvdA/GroenLinks. VVD, Volt en FvD halen elk 1 zetel meer in deze peiling, waarbij de VVD nog steeds 5 zetels minder scoort dan bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. Meer hierover bij maurice.nl.

Hoogbejaarde Amerikaan(90) kan na crowdfunding eindelijk stoppen met werken

Een 90-jarige veteraan uit Amerika kan nu eindelijk met pensioen na een succesvolle inzamelingsactie. Hij was werkzaam bij een supermarkt in Louisiana en was belast met het terughalen van winkelwagens op de parkeerplaats, zelfs bij een gevoelstemperatuur van 39 graden. Binnen slechts 24 uur werd er al meer dan 240.000 dollar ingezameld.

Karen Swensen Ronquillo startte de actie nadat ze de 90-jarige Dillon McCormick zag zwoegen met het verzamelen en terugbrengen van winkelwagens bij een supermarkt in New Orleans. McCormick vertelde haar dat hij dit moest doen om te kunnen eten. Een crowdfunding werd opgezet om geld voor de veteraan in te zamelen, aangezien zijn veteranenpensioen niet genoeg was om zijn maandelijkse kosten van 2500 dollar te dekken.

Meer dan 5000 mensen doneerden en het oorspronkelijke doel van 35.000 dollar werd snel bereikt, waarna het werd verhoogd naar 200.000 dollar. McCormick kan nu kiezen om te blijven werken en zelfs een Uber te nemen naar zijn werk als hij dat wil. Het verhaal toont de moeilijke situatie van veteranen in de VS aan, zeker één miljoen veteranen leeft in Amerika onder de armoedegrens.

Gezapige Grand Prix op Mugello levert 1-2'tje op voor fabrieksteam Ducati

De Grand Prix van Italië in de MotoGP is zondag niet echt uitgelopen op een waar spektakel. Op het circuit van Mugello werden de rondjes wat gezapig afgewerkt, hoewel er in de allerlaatste bocht van de race nog wel wat actie te noteren viel.

Jorge Martin vertrok op de Ducati vanaf poleposition, met ook de Aprilia van Maverick Viñales en de Ducati van Marc Marquez op de eerste rij. Op rij twee stonden met Enea Bastianini, Francesco Bagnaia en Franco Morbidelli louter Ducati's, voor de KTM van Pedro Acosta, de Ducati van Alex Marquez en Aleix Espargaro's Aprilia. Alex Rins was op plek tien de eerste Yamaha, gevolgd door de Aprilia's van Miguel Oliveira en Raul Fernandez.

Bagnaia kende een fantastische start en kwam als leider de openingsronde door, gevolgd door Martin, Bastianini, Marquez en Acosta. Aan die posities veranderde aanvankelijk niet veel, na zeven ronden was de top-5 nog altijd hetzelfde; Morbidelli reed er achter, voor Viñales en Alex Marquez.

Richting de slotfase opende Marquez met succes de aanval op Bastianini's derde plek, maar verder bleef het allemaal wat gezapig. In de voorlaatste ronde sloeg Bastianini terug en in de allerlaatste bocht van de race knalde hij zijn Ducati zelfs nog binnendoor bij die van Martin voor een 1-2'tje voor het fabrieksteam, achter de dominante winnaar Bagnaia. Marquez werd vierde, voor Acosta en Morbidelli.

Prijs Robert DeNiro gecanceld na zijn tirade over Trump

Een prijs die Robert DeNiro zou krijgen is ingetrokken nadat hij een tirade over Trump heeft afgestoken. Ironisch, aangezien de man na vele rollen als gangster zou moeten weten dat niemand praat over maffiabazen. Niet tegen de politie, en ook niet tegen de pers.

De acteur sprak op een persmoment voor Biden's verkiezingscampagne buiten het gerechtsgebouw waar de rechtszaak over het zwijggeld van voormalig president Donald Trump aan de gang was.

Tabaksindustrie koopt voor miljarden toegang tot medische wereld

Tabaksfabrikanten investeren miljarden in middelen tegen rokerskwalen, onder meer door het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar medicijnen en therapieën. Hierdoor vervaagt de grens tussen de tabaksindustrie en de gezondheidszorg, meldt Follow the Money.

De vier grootste tabaksfabrikanten investeerden deze eeuw bij elkaar al meer dan 21 miljard dollar in ten minste 33 bedrijven die producten maken voor de markt in gezondheid en lifestyle. Die investeringsgolf past in een strategie waarmee tabaksfabrikanten hun toekomst veiligstellen ‘beyond nicotine’. Meer hierover bij Skipr.

Man steelt Rolex-horloges van politie: vier maanden celstraf

Een 36-jarige man is deze week veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf omdat hij in oktober 2020 in een hotel in de Oosterparkbuurt te Amsterdam twee dure Rolexhorloges stal. De horloges waren van de politie, die een informant had ingezet om een bende op te kunnen pakken. Zo meldt AT5.  

Eerder dat jaar had de Nederlandse politie van de Zwitserse autoriteiten te horen gekregen dat er twee verdachte personen interesse hadden getoond in dure horloges die ze contant wilden betalen. Omdat vermoed werd dat zij de verkoper zouden oplichten of beroven, werd er een onderzoek ingesteld en uiteindelijk een informant ingezet voor de koop. 

Toilet
Daarna werd er een afspraak gemaakt in het hotel. Na een gesprek vroeg de dief of hij de horloges op het toilet mocht bekijken. Dat mocht van de informant. De dief rende daarna met de tas met horloges, die 34.800 euro en 37.400 euro waard waren, weg. Even later werd hij buiten opgepakt door de politie. Ook hielden agenten in een auto drie vermoedelijke mededaders aan, maar het Openbaar Ministerie wilde hen niet vervolgen. 

"Hoewel verdachte in dit geval direct is aangehouden en daardoor de horloges weer terug zijn bij de eigenaar, is de financiële en maatschappelijk schade van dergelijke professioneel georganiseerde feiten groot", schrijft de rechtbank in het vonnis. "Dit soort criminaliteit heeft een ontwrichtende werking op de samenleving en de handelwijze van verdachte getuigt van een totaal gebrek aan respect voor de (zeer waardevolle) eigendommen van anderen."

Te lang
Tegelijkertijd vindt de rechtbank dat het de rechtszaak te lang op zich heeft laten wachten. Daarom wordt er vier maanden celstraf opgelegd in plaats van vijf maanden. Ook wordt het voorarrest van de straf afgetrokken. Uit het vonnis is niet op te maken hoelang de dief in voorarrest zat. 

De dief droeg tijdens de koopafspraak en zijn aanhouding ook zelf een Rolex-horloge, dat ongeveer 4200 euro waard was. Omdat hij geen legaal inkomen in Nederland heeft, verdacht het Openbaar Ministerie hem van witwassen. De rechtbank ging daar niet in mee omdat niet uitgesloten kon worden dat hij in het verleden wel legale inkomsten in het buitenland had. 

Spannende Moto2-race Mugello, Van den Goorbergh in de punten

De coureurs in de Moto2 hebben zondagmiddag de Grand Prix van Italië afgewerkt. Op het circuit van Mugello kreeg het publiek een prima race voorgeschoteld, waarin het gelukkig nog droog bleef - dat zou later in de dag voor de MotoGP mogelijk een ander verhaal kunnen worden.

Op poleposition stond Joe Roberts, naast Sergio Garcia en Alonso Lopez. Op de tweede rij namen Manuel Gonzalez, Darryn Binder en Marcos Ramirez plaats, voor Mattia Pasini, Somkiat Chantra en Aron Canet. Zonta van den Goorbergh zette zijn machine op de zesde rij neer en vertrok vanaf plek zeventien.

In de openingsfase behield Roberts de leidende positie, Lopez en Binder volgden. Richting de helft van de race was het voor Binder echter klaar: de aanvoerder van de crashlijst stuiterde weer eens door het grind. Voorin werd het, atypisch voor de Moto2, alsmaar spannender: Roberts, Gonzalez, Canet, Lopez, Garcia en Ai Ogura vormden een knokgroep waarin hard geknokt werd.

Roberts en Gonzalez reden zich wat weg van de rest en streden in de slotronden om de winst, waarbij Roberts de rapste was. De Amerikaan won, voor Gonzalez en Lopez, die de rest van het groepje achter zich liet. Van den Goorbergh finishte uiteindelijk als veertiende, goed voor twee WK-punten.

Sabalenka en Rybakina naar achtste finales op Roland Garros

Tennisster Aryna Sabalenka heeft zich zonder grote problemen geplaatst voor de achtste finales op Roland Garros. De als tweede geplaatste Wit-Russische won met 7-5, 6-1 van de Spaanse Paula Badosa en speelt nu tegen de Amerikaanse Emma Navarro (22), die met 7-6 (5), 7-6 (3) van landgenote Madison Keys (14) won.

De als vierde geplaatste Kazachse Elena Rybakina staat na een simpele 6-4, 6-2 overwinning op de Belgische Elise Mertens (25) ook bij de laatste zestien en neemt het daarin op tegen Elina Svitolina (15). De Oekraïnse won op haar beurt zonder noemenswaardige problemen van Ana Bogdan uit Roemenië: 7-5, 6-2.

Het doek viel voor de nummer zeven van de plaatsingslijst, Zheng Qinwen: de Chinese ging in een thriller met 3-6, 6-3, 7-6 (6) onderuit tegen Elina Avanesyan. De jonge Russische staat in de achtste finales tegenover Jasmine Paolini (12) uit Italië, die met 6-1, 3-6, 6-0 van de Canadese Bianca Andreescu won.

Djokovic tot 3 uur 's nachts bezig op Roland Garros

Voor tennisser Novak Djokovic werd het zaterdagavond een latertje op Roland Garros: de Servische nummer één van de wereld was in de derde ronde pas na drie uur 's nachts klaar met zijn partij tegen Lorenzo Musetti uit Italië (30). Djokovic en Musetti begonnen er om half elf pas aan en hadden bijna 4,5 uur nodig, alvorens de Serviër de winst pakte: 7-5, 6-7 (6), 2-6, 6-3, 6-0.

De Rus Daniil Medvedev (5) had ook geen makkelijke wedstrijd: hij had een viersetter nodig om Tomas Machac uit Tsjechië de baas te zijn, wat hij deed met 7-6 (4), 7-5, 1-6, 6-4. Medvedev speelt in de achtste finales tegen de Australiër Alex de Minaur (11), die op zijn beurt na een stroeve start met 4-6, 6-4, 6-3, 6-3 afrekende met Jan-Lennard Struff uit Duitsland.

Casper Ruud (7) uit Noorwegen won met 6-4, 1-6, 6-2, 6-2 van de Argentijn Tomas Martin Etcheverry (28) en mag het nu opnemen tegen de Amerikaan Taylor Fritz (12), die in een vijfsetter Thanasi Kokkinakis met 6-3, 6-2, 6-7 (4), 5-7, 6-3 naar huis stuurde.

Een ander mooi affiche bij de laatste zestien wordt het duel tussen Hubert Hurkacz (8) uit Polen en de Bulgaar Grigor Dimitrov (10). Hurkacz won met 6-3, 7-6 (0), 4-6, 6-1 van Denis Shapovalov uit Canada, terwijl Dimitrov met wat moeite een einde maakte aan de droom van de Belgische qualifier Zizou Bergs: 6-3, 7-6 (4), 4-6, 6-4.

Holger Rune (13) uit Denemarken won met 7-5, 6-1, 7-6 (2) van de Slowaakse lucky loser Jozef Kovalik, terwijl de Amerikaan Tommy Paul (14) juist sneuvelde: Francisco Cerundolo (23) uit Argentinië was hem met 3-6, 6-3, 6-3, 6-2 de baas. Voor Paul's landgenoot Ben Shelton (15) viel tot slot ook het doek, nadat de Canadees Felix Auger-Aliassime (21) met 6-4, 6-2, 6-1 flink sterker bleek.

Veijer weer op Moto3-podium in Mugello

Op het circuit van Mugello is zondagochtend de Grand Prix van Italië in de Moto3 verreden. Dat had na een nare valpartij - waarbij iedereen relatief in orde leek - wat voeten in de aarde, maar leverde uiteindelijk toch wel een vermakelijke race op.

David Alonso vertrok vanaf poleposition en had Ivan Ortola en Jose Antonio Rueda naast zich. Collin Veijer had zich op een uitstekende vierde plek gekwalificeerd, naast Daniel Holgado en Luca Lunetta en met Jacob Roulstone, Taiyo Furusato en Joel Kelso op de derde rij.

In de openingsfase leken vier coureurs wat sterker dan de rest: Alonso, Ortola, Veijer en de knap aangehaakte Furusato. In ronde vier ging het in het middenveld flink fout: Filippo Farioli en Xabi Zurutuza gingen bijzonder naar onderuit en niet veel later werd de rode vlag gezwaaid. Al vrij snel kwam gelukkig wel het bericht dat de betrokken rijders bij bewustzijn waren.

Na een ruim kwartier konden we weer starten voor elf ronden, waarbij het wederom Veijer, Furusato, Ortola en Alonso waren die de voorste posities in wisten te nemen - dit keer volgden David Muñoz en Ryusei Yamanaka ook. Met dik twee ronden te gaan reed Alonso ineens weg bij de rest, waar Veijer probeerde de achtervolging in te zetten.

Bij het ingaan van de laatste ronde reed Alonso op kop, maar Veijer ging er met een ronderecord hard achteraan. Hij kwam net even tekort om uit de slipstream te schieten, maar pakte achter Alonso wel een fraaie tweede plek, met Yamanaka op een hele mooie derde plek - Ortola ging in de slotronde nog onderuit, voor Veijer uiterst gunstig in de strijd om de tweede plek in het kampioenschap, achter leider Alonso.

EK-zilver voor BMX'ster Smulders

In het Italiaanse Verona is zaterdag het Europees kampioenschap BMX verreden. Daar kwamen natuurlijk flink wat Nederlanders bij in actie, ook in alle juniorenklasses, wat bij de elite uiteindelijk één medaille opleverde. Alle volledige resultaten zijn hier te vinden.

Vrouwen
Nederland had met Laura Smulders en de deze week niet voor de Olympische Spelen geselecteerde Judy Baauw twee ijzers in het vuur in de finale en dat leverde zilver op voor Smulders. De Zwitserse Zoe Claessens was een klasse apart, haar landgenote Nadine Äberhard werd achter Smulders derde - Baauw finishte als zevende. De jonge Indy Scheepers ging er in de halve finales uit, Amber Walravens sneuvelde in de voorrondes.

Vrouwen onder 23
Nederland had drie finalistes, maar een medaille leverde dat niet op: Lissi van Schijndel werd vierde, Renske van Santvoort vijfde en de gevallen Michelle Wissing zevende. Goud ging naar de Letse Veronika Sturiska, die haar wiel een fractie eerder dan de Britse Emily Hutt over de meet duwde, met brons voor de Tsjechische Sabina Kosarkova - Yvette de Waard ging er in de halve finales uit.

Mannen
Geen van de Nederlanders schopte het tot de finale: Elwin Remmerts, Mitchel Schotman, Nick Roelofs, Rik Ouwendorp en Justin Kimmann sneuvelden in de voorrondes, Jay Schippers ging er in de kwartfinales uit en voor Ynze Oegema waren de halve finales het eindstation. In de finale werd het een Frans 1-2'tje: Arthur Pilard pakte goud, voor Mathis Ragot Richard. Het brons was voor de Zwitser Cédric Butti.

Mannen onder 23
De Nederlanders waren lekker bezig, van de drie finalisten in het oranje pakte alleen Julian Bijsterbosch met plek zes geen medaille. Het goud was voor Alexis Pieczanowsky uit Frankrijk, maar Tim Goossens en Jason Noordam pakten zilver en brons. In de halve finales eindigde het toernooi voor Bart Bakker en Casper Pipers, Brian van Eeuwijk ging er in de kwartfinales uit en in de voorrondes was het klaar voor Jessy Soede, Boris Brekelmans, Jaro van Lier, Lars van Vliet en Roy Kater.

FOK! Wat een weer: een droge dag

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Vanochtend overheerst eerst de bewolking. In de Limburgse heuvels is nog motregen mogelijk, verder is het droog. Van het noorden uit breekt de zon vooral landinwaarts op de meeste plaatsen door. De wind komt uit het noordwesten en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig. In het noordelijk kustgebied kan de wind eerst nog krachtig zijn, windkracht 6.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden en blijft het droog. Aan zee is er soms meer bewolking en later neemt ook in het noorden de bewolking toe. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16°C aan zee tot 21°C plaatselijk in het zuidoosten. De noordwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Vanavond zijn er perioden met zon en neemt de bewolking van het noorden uit toe. Het blijft droog. De wind is noordwestelijk en zwak tot matig, aan zee en op het IJsselmeer eerst nog vrij krachtig.

Vannacht is het eerst droog. In de loop van de nacht neemt de kans op wat lichte motregen toe, maar veel stelt dit niet voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8°C plaatselijk in het zuidoosten tot 13°C op de Wadden. De wind is zwak tot matig en komt uit het noordwesten.

 (Bron: KNMI)

Tot morgen!   

               

Dit gaan we voorlopig even niet meer zien (Foto: Pukeko)
Dit gaan we voorlopig even niet meer zien (Foto: Pukeko)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.