De Chinezen komen

Wij zullen ze nooit begrijpen. Zelfs Russen begrijp ik nog wel en daar is het communisme ook nooit weggeweest. En van de Noord-Koreanen hoef je niks te begrijpen omdat je die nooit ergens ziet. Dat volk is totaal geïsoleerd door hun leiders. Maar dan de Chinezen en hun buitenlandse politiek. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma en nog een stel Europeanen van politieke betekenis mogen China niet meer in, hun families ook niet en hun bezittingen, bankrekeningen etc. worden bevroren.
China vindt dat de hele wereld desinformatie verspreidt als het gaat om de onmenselijke onderdrukking van de Oeigoeren, een Moslimminderheid in China. En zoals iedereen nu wel weet is er maar één religie in China en dat is de communistische partij. ‘Het is onze binnenlandse aangelegenheid’, zegt China. Maar natuurlijk dat rechtvaardigt de bewezen martelingen, verkrachtingen en moorden in de concentratiekampen in China waar Oeigoeren massaal zijn vastgezet.

Een jaar of vijf geleden was ik met mijn vrouw op vakantie in België. We zouden een beroemde vallei bezoeken en erin afdalen. Ook een zeer geliefde plek van Chinese toeristen. Een kilometer of twintig lopen en als laatste de klapper: weer omhoog natuurlijk want daar stond de auto. Beneden in het water hadden ze allerlei loopvlonders gemaakt van hout door het water heen, een slingerend pad van anderhalve meter breed en soms een paar honderd meter lang. Twee personen konden langs elkaar heen lopen. De Chinezen bleven naast elkaar lopen zodat je verschillende mensen zichzelf smal zag maken. Ik bleef breed lopen maar ging wel wat opzij, ze weken geen centimeter en sommigen vielen zowat in het water wanneer ze mij passeerden. Je zou denken dat ze achteromkeken, boos zouden worden of wat dan ook, niets van dat alles. Heel stoïcijns allemaal.

De Chinees wijkt niet, kijkt niet om zich heen en gelooft dat wij obstakels zijn op hun pad. Ze zijn de enigen op het pad. Zo gedragen zij zich ook een beetje in de wereld. Hun communisme wordt binnen 20 jaar aan ons opgelegd doordat ze nu de macht aan het nemen zijn. We liggen hier aan het infuus dat ‘goedkope producten’ heet. De Ali’s, Wishes geven ons spullen die we vaak niet eens echt nodig hebben maar het is zo goedkoop dat we het niet kunnen weerstaan die troep in huis te halen. De rotzooi wordt in China zelf gemaakt alleen daarom is het allemaal zo goedkoop.

Moraal van het verhaal? China koopt op dit moment hele steden en grote bedrijven op in het westen, ze maken ons langzaam afhankelijk. Ze maken ons afhankelijk omdat de machthebbers in China niet geloven in de vrijheid van geest en handelen. Ze geloven in leiderschap over mensen. Geen religie, geen kerken alleen de psychische indoctrinatie van de wil, jouw wil en mijn wil. Onze wil is hun voeding, hoe meer wil er verorberd wordt hoe groter de honger. En denk je dat deze honger van Xi Jinping te stillen is heeft het mis.

Ze walsen over oude en vooral nieuwe democratieën heen, zie Hong Kong. Hoe groter de weerstand hoe groter de agressie. De Oeigoeren zijn een voorbeeld van hoe China zich in de toekomst zal gedragen naar de wereld. We wisten het in 1945 te stoppen door een sterke coöperatieve wil. En wanneer je denkt dat het allemaal wel los zal lopen lees dan eens de verslagen van de Oeigoeren die wisten te ontsnappen, een geschiedenis lijkt zich te herhalen!