Poepmilkshake hartstikke goed voor de weerstand van keizersneebaby’s
In een baanbrekende klinische studie is aangetoond dat het voeden van pasgeborenen, die via een keizersnede ter wereld zijn gekomen, met melk vermengd met een minimale hoeveelheid van de ontlasting van hun moeder, gunstige microben introduceert in hun darmflora. Deze onsmakelijke, maar toch heel natuurlijke behandeling zou op termijn kunnen bijdragen aan het voorkomen van bepaalde ziekten tijdens de kindertijd en later in het leven.
De voorlopige resultaten van deze studie werden vorige week gepresenteerd tijdens IDWeek, een vooraanstaande conferentie voor specialisten in infectieziekten en epidemiologen in Los Angeles, Californië. Dit onderzoek is de eerste gerandomiseerde gecontroleerde trial die het concept van deze zogenaamde 'fecale milkshake' test.
Otto Helve, directeur van de afdeling Volksgezondheid van het Finse Instituut voor Gezondheid en Welzijn in Helsinki en hoofdonderzoeker van de studie, verklaarde dat de voorlopige bevindingen de hypothese bevestigen dat een kleine fecale transplantatie een positief effect heeft op het microbioom van zuigelingen. "We hebben vastgesteld dat deze methode de diversiteit en aanwezigheid van nuttige bacteriën in de darmen van de baby's aanzienlijk verbetert," aldus Helve.
Uit eerdere studies bleek dat baby's die via een keizersnede worden geboren, een hoger risico lopen op het ontwikkelen van astma, ontstekingen van het spijsverteringsstelsel en andere aandoeningen die verband houden met een disfunctioneel immuunsysteem. Wetenschappers vermoeden dat dit komt doordat deze baby's niet worden blootgesteld aan de microben in de vagina en darmen van hun moeders, wat cruciaal is voor de snelle kolonisatie van hun eigen microbioom. Bovendien zijn baby's geboren via een keizersnede gevoeliger voor ziekenhuispathogenen dan baby's die vaginaal zijn geboren.
Eerdere pogingen om dit microbiële tekort te compenseren omvatten het 'vaginale seeding', waarbij baby's geboren via een keizersnede worden ingesmeerd met microben uit de vagina van hun moeder. Deze techniek heeft echter beperkt succes gehad, omdat vaginale microben niet effectief de darmen van zuigelingen kunnen koloniseren. "Vaginale microben zijn simpelweg niet ontworpen om de darmflora te vestigen," legt Yan Shao uit, microbioloog aan het Wellcome Sanger Institute in het Verenigd Koninkrijk.
Het team van Helve heeft gepionierd in het onderzoeken of fecale transplantaties de gezondheid van het microbioom van baby's kunnen verbeteren. In de recente experimenten, uitgevoerd in het Helsinki University Hospital, mengden de onderzoekers 3,5 milligram ontlasting van de moeder met melk en gaven dit aan de pasgeborene tijdens de eerste voeding. Vijftien baby's ontvingen deze behandeling, terwijl zestien andere baby's een placebo kregen.
Uit analyses van de ontlastingsmonsters van de baby's bleek dat beide groepen bij de geboorte een vergelijkbare microbiële diversiteit hadden. Vanaf de tweede levensdag was er echter een duidelijk verschil zichtbaar tussen de groepen, een verschil dat aanhield tot de leeftijd van zes maanden, wanneer baby's doorgaans beginnen met het eten van vast voedsel.
Hoewel het onderzoek nog gaande is en de baby's gedurende hun eerste twee levensjaren zullen worden gevolgd, komen de vroege data overeen met die uit een kleine pilotstudie uit 2020, uitgevoerd door hetzelfde onderzoeksteam. In die studie, zonder placebogroep, ontwikkelde het microbioom van baby's die een maternale fecale transplantatie ontvingen zich vergelijkbaar met dat van baby's die via een vaginale bevalling waren geboren.
Yan Shao benadrukt dat, hoewel de resultaten veelbelovend zijn, het onderzoek nog niet direct aantoont dat deze techniek het microbioom van keizersnede-baby's volledig herstelt tot het niveau van vaginaal geboren baby's. "Een directe vergelijking tussen behandelde keizersnede-baby's en vaginaal geboren baby's is noodzakelijk om dit te bevestigen," stelt Shao.
Voor wie nu denkt: ha, mooi even mijn keizersneebaby helpen met een poepmilkshake: niet doen. De onderzoekers benadrukken dat deze methode beslist niet thuis moet worden nagebootst. De deelnemende moeders ondergingen uitgebreide screenings om ervoor te zorgen dat hun ontlasting vrij was van pathogenen die ziekten kunnen veroorzaken. Van de oorspronkelijke negentig vrouwen werden er 54 uitgesloten vanwege de aanwezigheid van dergelijke pathogenen of andere redenen. "Ondanks dat het eenvoudig klinkt, vereist deze procedure strikte medische controle," waarschuwt Helve.
Helve benadrukt dat deze aanpak niet voor alle baby's die via een keizersnede worden geboren geschikt is. Hoewel op populatieniveau bepaalde risico's verhoogd zijn, zijn de individuele verschillen klein. "We onderzoeken of specifieke groepen met een hoog risico op bepaalde ziekten het meeste baat kunnen hebben bij deze behandeling," legt hij uit.
Een belangrijke volgende stap is het identificeren van specifieke maternale darmmicroben die het meest effectief de darmen van zuigelingen kunnen koloniseren. Shao stelt dat het ontwikkelen van een laboratorium-geproduceerd transplantaat, gegarandeerd vrij van pathogenen, mogelijk een effectievere en veiligere optie is. "Als we deze cruciale bacteriesoorten kunnen identificeren, kunnen we wellicht een standaardisatie in de behandeling bereiken," aldus Shao.