Dagboek van een ex-roker #1

Op het moment van schrijven zit ik inmiddels halverwege dag vier. De eerste twee dagen gingen redelijk soepel al moet ik bekennen dat ik die dagen wel gesmokkeld heb door een paar trekjes te nemen op de allermoeilijkste momenten. Feitelijk gezien kun je dus zeggen dat ik pas drie dagen gestopt ben, maar toch houd ik 15 april aan als stopdatum. Vals spelen? Wellicht, maar dat maakt me niet uit. 

Vanwege de crisis logeert m’n dochter (21) tijdelijk thuis, en ik had ik geen slechter tijdstip uit kunnen kiezen om te stoppen met roken. In normale tijden kan ik me soms al ergeren aan haar gedrag, maar dan weet ik haar er redelijk vriendelijk op te wijzen dat ik het echt niet hoef te weten dat ze opstaat om naar de wc te gaan om maar iets te noemen.

Werkelijk elke actie die ze onderneemt, moet ze ook hardop benoemen naar mij toe. Hoe vaak ik ook zeg dat dat niet nodig is. Ze blijft het doen. Dat was ik na ruim anderhalve dag zonder m’n vertrouwde partner de peuk dan ook al snel zat. Ik appte m’n ex dat ik toe was aan een break van een paar dagen.

Hij rookt zelf ook; maar hij snapte direct m’n dilemma en is om elf uur ‘s avonds nog in de auto gestapt om me op te halen. Zijn eigen rookzooi uit de weg geruimd en hij rookt ook een stuk minder sinds ik hier verblijf. Sinds dat moment gaat het iets beter; ik heb bij vlagen nog steeds gigantische trek in een peuk, maar hij helpt me enorm door er niet of nauwelijks over te praten.

Ik probeer me af te sluiten voor de buitenwereld, want de prikkels uit de buitenwereld zorgden er steeds voor dat ik naar een peuk greep. Zolang ik die buitenwereld dus mijd is er weinig aan de hand, zo hou ik mezelf voor. Komt in deze tijd goed van pas: zelfisolatie is een pré.

Het niet roken zelf gaat me wonderwel goed af verder, maar die trek en zin om te willen roken is bijna niet te harden. Ik word er gek van, en dat is ook de reden dat jullie me minder op FOK! zien dan gebruikelijk. Ik probeer afleiding te vinden, maar als ik in het verleden aan het FOK!ken was, ging dat meestal gepaard met een peuk. Ik ben dus op zoek naar een andere bezigheid. En dat is op dit moment vooral met m'n handen bezig zijn, suffe games op m'n telefoon spelen en boeken lezen. 

Nee dank je. (Afbeelding: Pixabay)
Nee dank je. (Afbeelding: Pixabay)