Wat er niet verteld wordt over Charlottesville

Het beheerst al dagenlang het nieuws, en terecht. Tijdens een demonstratie voor het behouden van een standbeeld van een generaal uit de burgeroorlog in Amerika, gingen extreemrechts en extreemlinks met elkaar op de vuist. Het resultaat? Een dode en tientallen gewonden.

Zoals gebruikelijk weten de media meteen wat het verhaal is en wie ervoor verantwoordelijk is. De bestuurder van de auto werd gelinkt met extreemrechtse groeperingen en gezien er Nazivlaggen en Hitlergroeten werden gebracht, was het meteen duidelijk. Extreemrechts is de oorzaak en de tegendemonstranten waren goed bezig. Toen Trump het geweld van alle zijden veroordeelde, was dat niet goed genoeg en moest hij expliciet de racisten op rechts benoemen.

Hier is het werkelijke verhaal. De demonstratie door extreemrechts was aangekondigd en goedgekeurd door de autoriteiten. Op het laatste moment probeerden zij het nog af te gelasten, omdat ze niet blij waren met de fascistische en racistische ideologie van de demonstranten en omdat Antifa en andere linkse groeperingen ook kwamen demonstreren. Echter was het blokkeren van de demonstratie niet toegestaan volgens het Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet en moesten de autoriteiten de demonstratie door laten gaan.

Op de dag zelf ging het in de eerste instantie redelijk goed. Pas op het moment dat de extreemlinksen kwamen voor de tegendemonstratie, begon de boel in de soep te lopen. Er braken schermutselingen uit toen de aartsvijanden bij elkaar kwamen en de burgemeester riep een noodtoestand uit om de demonstratie alsnog te kunnen annuleren. De demonstranten werden verplicht een bepaalde route te lopen, echter stond deze route vol met tegendemonstranten. De politie kon deze groepen niet uit elkaar houden, waarna er een enorm straatgevecht ontstond met de nodige gewonden. Ondertussen besloot een extreemrechtse klootzak ook nog eens op de tegendemonstranten in te rijden.

Waar twee vechten hebben twee schuld gaat misschien niet altijd op, maar in dit geval zeer zeker. Extreemrechts heeft zich voorbereid op een confrontatie en heeft zelfs een moord op het geweten. Toch gaat extreemlinks niet vrijuit. Als de tegendemonstranten een dag of een week later hadden gedemonstreerd, dan hadden deze rellen helemaal niet plaatsgevonden. Als ze geen wapens hadden meegenomen en een gepaste ruimte hadden gelaten tussen de demonstranten, dan had er waarschijnlijk ook niets plaatsgevonden. Toch besloten ze wel te gaan en zelfs de demonstranten aan te vallen.

Helaas is dit een trend. Als de anarcho-communisten van Antifa het ergens niet mee eens zijn, dan komen ze ook gezellig langs om de boel te verstieren. Dat gaat niet alleen op bij een extreemrechtse demonstratie, maar ook bij normale conservatieve bijeenkomsten zoals eerder dit jaar bij UC Berkeley. Of ze komen opdagen bij een demonstratie van Pegida. Dat de rechterkant hiervan (subtiel) de schuld krijgt, is ook niets nieuws. Wie kent de titels als “arrestaties bij Pegida-demonstratie” niet? De titel insinueert dat Pegida verantwoordelijk was, maar in sommige gevallen ging het slechts om tegendemonstranten die de demonstratie wilden verstoren. In andere gevallen waren de arrestaties van beide kanten, maar werd dit pas later in het artikel gemeld.

Het gevaar van extreemrechts is duidelijk en er wordt goed van verslag gegeven, maar het gevaar van Antifa is onderbelicht. Als anarcho-communistische organisatie hechten zij geen waarde aan een overheid die bepaalt wat wel en niet kan. Ze willen niet dat een overheid de rechten van mensen bepaalt en beschermt. Zij treden zelf op als ze iets zien wat niet door de beugel kan en doen dit door middel van geweld, verstoring en intimidatie. Als zij iets zien wat zij classificeren als “hate speech” treden zij ongevraagd op om deze kwaadaardigheid uit de maatschappij te weren. Echter worden zij niet gekozen en kunnen niet aangesproken of afgezet worden.

De media doen te makkelijk over deze politieke rellen. De schuld ligt niet zomaar bij een partij of persoon, maar het is veel genuanceerder. Zowel extreemrechts als extreemlinks is verantwoordelijk voor het uit de hand lopen van de demonstratie bij Charlottesville. Niet enkel extreemrechts en zeker niet Trump.