Extremistisch dom

Ik noem het geen domheid. Ik noem het onwetendheid. Extremisme is nu eenmaal lastig toe te schrijven aan enkel domme idioten. Het vereist intelligentie om organisaties op te zetten en in stand te houden. Het vereist zeker intelligentie om de waarheid dusdanig te verdraaien, dat het nog eens overtuigend genoeg blijft om aanhangers te overtuigen.

Menig moslimextremist heeft amper de Koran bestudeerd. De meesten hebben dan wel een moslimachtergrond, maar de motivatie om tot geweld over te gaan en naar Syrië of Irak te vertrekken hebben ze meestal nog maar net van zeer foute en zeer overtuigende sprekers meegekregen. Frappant was een bericht van een jihadist die onlangs naar Syrië vertrok en kort voor zijn vertrek een beginnersboek over de Koran kocht. Zijn motivatie kwam dus duidelijk niet uit de Koran. Die kwam uit de interpretaties die hij van een of andere haatspreker had gehoord en die hij zelf nog niet had geverifieerd.

Dat is hetzelfde als in de Bijbel enkel de stukken over de oorlogen van Israël lezen en vervolgens dat stukje over die Jezus achterwege laten. Daar zou je zomaar een vrijbrief voor stevig geweld van kunnen maken. Door bewust sommige dingen niet te lezen, creëer je je eigen onwetendheid en hoef je jezelf niet meer te verantwoorden.

Dit is niet veel anders bij de anti-islam protesten. Dezelfde teksten, die door de haatimams uit het verband worden gerukt, worden ook door tegenstanders geciteerd. Opvallend veel demonstranten kennen amper een moslim persoonlijk. Broeinesten van haat tegen buitenlanders zijn niet zelden de meest achterlijke dorpen, waar amper een neger is te vinden. Zelfs de leiders van Pegida in Duitsland komen zelf uit dorpjes waar gewoon echt alleen maar Duitsers wonen en spreken toch over de islamisering van hun land.

Een leidster van Pegida had het over de islamisering van haar dorp en over de hoofddoekjes die bij haar kinderen op de basisschool verschenen. Bij navraag bleek dat het enige hoofddoekje bij die school van een Georgische moeder was. Een christelijke Georgische wel te verstaan.

Toch komen we wel weer in de buurt van domheid als je vervolgens ziet hoe verontwaardigd diezelfde leiding reageert op de suggestie dat ze bij hun protesten ook extreemrechts aantrekken.
“Want daar hebben ze toch zeker niets mee te maken!”

Tja. Dat is een beetje hetzelfde als wanneer IS verontwaardigd zou zijn over het feit dat ze nogal wat gestoorde psychopaten aantrekken. Als je een duidelijk afgebakende groep mensen als je tegenstander en als bedreiging neer gaat zetten, moet je er niet van opkijken dat je haters aantrekt. Dat krijg je met geen nuancering rechtgetrokken!

Nog dommer is het dan als één van je leiders als een ware Adolf H. op Facebook verschijnt. Een 'grapje' wordt dat dan genoemd. Zo'n grapje kun je in Duitsland niet bepaald als onwetendheid afdoen. Sterker nog: waar Pegida prat gaat op hun tienduizenden demonstranten, hebben de tienduizenden tegendemonstranten juist hun geschiedenis onder Adolf Hitler haarscherp op hun netvlies.

Nee. Dan ben je als Duitser niet gewoon dom. Ook niet grappig. Dan ben je gewoon een teringnazi!

Maar om het nog extreem dommer te maken. Adolf H. had helemaal niet zo'n weerstand tegen islamieten. In Noord-Afrika was hij maar wat content met de fanatieke, op IS gelijkende bondgenoten onder de moslims.

Domheid of onwetendheid. Het is een dun lijntje.