Hooliganbond in oprichting

De eerste bijdrage van onze nieuwe columnist DJugular:

 Het fenomeen hooligans blijft de gemoederen bezig houden in ons landje. Over het laatste ‘incident’ is natuurlijk al het nodige gezegd en geschreven, maar het heeft me ook weer aan het denken gezet. Als je de reacties van mensen op dergelijke berichten hoort, lijkt het erop dat ‘de veldslag van Beverwijk’ het beste idee is geweest die hooligans ooit gehad hebben. Het publiek heeft er namelijk helemaal geen bezwaar tegen als mensen met elkaar op de vuist gaan, zolang hier maar wederzijds behoefte aan is en het geen overlast veroorzaakt. In tegendeel.

Vechtsporten staan al jaren volop in de belangstelling. Vechtsportgala’s zijn steevast uitverkocht en eurosport besteed hele avonden aan het uitzenden van mannen die elkaar op verschillende manieren te lijf gaan. Dat het allemaal best wat harder mag, blijkt ook uit de sterke groei in populariteit van MMA en hardcore wrestling. Bij dit laatste roept men nog wel eens dat het show is, maar iemand met nietjes volschieten of neersmijten op een mat bezaaid met punaises is altijd een pijnlijke aangelegenheid, ook als het voor de show is.

Alle vechtsporten hebben echter dezelfde beperking. Het is altijd 1 tegen 1. Hooligans hebben de behoefte om als groep de strijd aan te gaan met hun tegenstander. Als je kijkt naar de geschiedenis, kan ik me hier ook wel wat bij voorstellen. Sinds de uitvinding van de vuurwapens is de manier waarop we oorlog voeren drastisch veranderd, maar duizenden jaren werden oorlogen uitgevochten door een groep onderdanen op te trommelen, deze min of meer te bewapenen, en op een vergelijkbaar leger van de vijand af te sturen op een vooraf afgesproken plaats en tijd. Natuurlijk waren er ook professionele soldaten, maar dezen vormden een grote minderheid in een leger. Het lijkt mij, dat deze eeuwenoude traditie, zijn sporen heeft nagelaten in onze genen. Niet alleen bij tokkies zonder nek en voorhoofd, maar door alle bevolkingslagen heen.

Ook de hooligans gaan elkaar niet met vuurwapens te lijf, maar op de ouderwetse manier. Er is behoefte aan fysiek contact in het gevecht, met vuisten en laarzen, af en toe een knuppel of boksbeugel, maar het is niet hun bedoeling hun tegenstanders te vermoorden (aldus de woordvoerders van verschillende groepen hooligans). Het moet immers wel leuk blijven. Dat hooligans een andere definitie van ‘leuk’ hebben dan andere mensen maakt niet uit, zolang ze zich onderling maar vermaken.

Ik vind het dan ook vreemd dat hier niets mee gedaan wordt. Onze samenleving doet haar uiterste best om deze diep gewortelde behoefte te onderdrukken, in plaats van een uitlaatklep te bieden. Kom maar op met de hooliganverenigingen en de Nederlandse Hooligan Sport Bond. De verenigingen heffen contributie waarvan een weiland gehuurd kan worden, en een eigen medische staf betaald kan worden, zodat dit niet ten koste gaat van de reguliere gezondheidszorg. Regels willen ze niet, dus scheidsrechters zijn niet nodig. De wedstrijden op het gelijke tijdstip plannen van de bijbehorende voetbalwedstrijd zodat ze daar geen tijd voor hebben, maakt het voetbal ook weer leuker. Geef het een paar jaar om te groeien, en als het eenmaal regelmatig op TV komt, en hooligans als top-sporters gezien worden, zijn deze barbaren weer helden…net als vroeger.