FOK! en rode lampjes

Op FOK! komen er steeds meer regeltjes, steeds meer gedragsvoorschriften en steeds meer opgeheven vingertjes die straffen uitdelen.
De eigen overtuiging en de eigen levensinstelling van de individuele moderator wordt steeds vaker en dwingender opgelegd aan de FOK!-user. Meer en meer gaat ieder deelforum zijn eigen regels neerzetten. Zo wordt ieder forum als het ware een eigen staatje, een eigen mini-FOK!je. De eenheid dreigt verloren te gaan.

En dat reflecteert zich in de manier waarop er in het crew-forum wordt gediscussieerd. Ieder voor zich, zonder FOK! als groter geheel te zien. Elk forum, elke mod heeft immers een eigen policy, een eigen (toenemend) aantal regels en geboden. Lees de verschillende forumfaq’s er maar eens op na. Daarom ook heb ik de faq cq policy van de Truth vervangen door slechts twee woorden: Doe Normaal.

Want zo is FOK! ooit begonnen: als een plek waar je nét even iets meer kon doen dan elders. Net even iets meer provocerend en rebels, uitdagender, prikkelender, maar ook net even gevoeliger, subtieler en exotischer. De grenzen die toen gesteld werden bestonden eigenlijk slechts uit de wettelijke grenzen, en uit een besef dat het not done was om de ander echt serieus de grond in te stampen. Wat we in die tijd ook deden en zeiden – het had altijd een glimlachje, het werd altijd weer goedgemaakt.

Ondanks mijn vele pogingen om dit duidelijk te maken, ben ik daar niet in geslaagd. Steeds werd kritiek afgemeten naar het eigen persoonlijke standpunt, en niet vanuit de belangen van een individuele user of vanuit FOK! als groter geheel bekeken.

Naar mijn overtuiging heeft dit een funest gevolg voor de sfeer op FOK!. Users voelen zich behandeld als kleine kinderen. Om kleinigheden kan je al een ban oplopen. Plat gezegd: het is veiliger om zonder condoom een heroïne hoertje (m/v) te neuken dan op FOK! buiten de gebaande paden te posten. FOK! is geen eenheid meer, slechts de eigen mening telt. Onverdraagzaamheid en het elkaar persoonlijk affikken is het gevolg. Waar de crew zelf bij tijd en wijle graag aan mee doet.

Een vicieuze cirkel: users gaan hun ongenoegen uiten, raken geirriteerd, de sfeer verhardt, de crew gaat er nóg harder tegenin, nóg meer regeltjes en vingertjes.

Dat lampje flikkerde bij mij al enige tijd. Want FOK! is er voor de users, en niet om de eigen mening te propageren. En die users zijn zo slecht en gemeen helemaal niet. In persoonlijk kontakt blijken het vaak prima mensen te zijn. En is dat zo vreemd? Als je echt alleen maar slechte bedoelingen hebt, ga je dan op een forum posten? Of ga je dan de straat op en daadwerkelijk rottigheid uithalen?

Vorige week was er weer een woordenwisseling in het crew-forum, tussen mij en een aantal andere crewleden. De exacte aanleiding en inhoud doet er hier niet toe – het sop was de kool niet waard. Maar voor mij was dat de druppel, en het flikkerende lampje ging keihard en constant op rood. Ik had er meer dan genoeg van, en nam daar de consequenties van.

Een dag later ging er elders een rood lampje branden. Nu op een server. Alleen staan die servers ergens op een co-locatie, in een afgesloten rack – de fokservers staan niet bij de crew onder het bed. Wij zien die lampjes dus niet. Maar gelukkig zagen anderen die lampjes wel! Want de mensen van Tweakers.net waren bezig aan een verhuizing, en liepen daar toen ook rond. Ze maakten een foto van het lampje, en zetten dat op hun site. Ze verzuimden alleen wel om ons te waarschuwen. Maar gelukkig deed iemand anders dat wel: Eric Veraart, van XS Networks, en op FOK! bekend als EricV.

Dus, Breuls en ik togen erheen. Ja ik had wel gezegd dat iteejer verleden tijd was, maar dat was niet geaccepteerd, en daarbij had ik al tegen Breuls gezegd dat hij op me kon blijven rekenen, het vertrek van iteejer betekent immers niet per definitie het vertrek van Johan.

We hebben daar twee avonden gezeten. Op een laptop hadden we via IRC contact met de fokkers. Die waren vol waardering, begrip en geduld, maar wilden toch ook wel weer heel graag fokken. En toen kwam het oude FOK!-gevoel weer terug: met zijn allen ergens op een site rond hangen, en gemeenschappelijk hebben dat je daar post en bij elkaar je ei kwijt kan. Of gewoon tegen elkaar kletsen om niks, of een beetje rellen en klieren.

En we voelden de druk op onze schouders, en het gevoel van verantwoordelijkheid. Het is niet niks, met het intikken van slechts 4 letters kunnen we immers heel FOK! van het net halen. Ik tik hier iets en in Limburg heeft iemand geen FOK! meer. En in Friesland en heel Nederland en België en Amerika en China al net zo.

En als het dan allemaal weer gelukt is (wat soms best wel eens lastig is, want hoewel Breuls en ik heel veel van IT weten, hebben we op dit terrein geen langdurige ervaring - maar we leren snel) , zijn de reacties van de medefokkers hartverwarmend. Dáár doe je het voor, om met zijn allen een leuke tijd te hebben.

Het lampje van de server ging weer op groen, en het mijne ook. Gelukkig dat Nikky me die avond gelijk belde, en dat de rest van de (F)A’s mijn opstappen ook even in ijskast gezet hadden. Want nu schaam ik me ervoor. FOK! is het waard om voor te vechten, om de belangen van ALLE users te verdedigen – ook van diegenen waar je het niet mee eens bent.
En voorzover de crew daar een obstakel tegen vormt – laat ze maar komen, ik lust ze rauw, is altijd al zo geweest en zal zo blijven!