Immortals of Aveum blijkt 125 miljoen dollar kostende flop

Voormalig ontwikkelaar van Immortals of Aveum doet boekje open over EA`s nieuwe IP. in een interview met IGN zegt een anonieme medewerker: "een AAA single-player shooter uitbrengen in de huidige markt is een zeer slecht idee"

In augustus 2023 kwam Immortals of Aveum uit. Het had een "Call of Duty met magie" moeten worden. Het spel kwam uit in een van de drukste maanden van het jaar waarin onder andere ook Baldur`s Gate 3, Diablo 4 en Starfield uitkwamen. Het experiment van Ascendant Studios trok te weinig aandacht en 45% van hun personeel werd ontslagen. Volgens CEO Bret Robbins verkocht het spel slecht door de ongelukkige releasedatum, maar volgens een voormalig personeelslid komen de tegenvallende prestaties door het concept van het spel zelf en ook het behoorlijke budget dat ervoor werd uitgetrokken. Immortals of Aveum was voor een relatief kleine studio een veel te groot project. Zeker aangezien dit het eerste spel was dat ze hebben ontwikkeld.

De ontwikkelingskosten om Immortals of Aveum te kunnen maken waren 85 miljoen dollar. Daarnaast heeft EA nog zo een 40 miljoen dollar gespendeerd aan marketing en distributie. Volgens de voormalig ontwikkelaar was er genoeg talent aanwezig op de werkvloer, maar was het in de huidige markt een slecht idee om dit spel te maken. Immortals of Aveum kreeg nog redelijke kritieken (gemiddeld een 7.4, wij bij FOK! hebben hem helaas niet mogen reviewen), maar ondanks alles heeft het spel zeer slecht verkocht. Klachten zijn: een repetitieve gameplay en een single player verhaal dat veel te lang duurt. Het nadeel van deze flop (volgens het voormalig Ascendant Studios personeel) is waarschijnlijk dat het andere gameontwikkelaars zal ontmoedigen om te experimenteren met single player FPS-games.

Misschien moeten we dan toch maar wachten op een Hexen reboot?