Loekasjenko bedankt Moskou voor kernraketten

Volgens president Alexander Loekasjenko heeft Wit-Rusland Iskander-ballistische korteafstandsraketten met kernkoppen uit Rusland ontvangen. “We hebben veel munitie ontvangen, vooral raketten”, zei Loekasjenko tijdens een bezoek aan een autofabriek in de buurt van Minsk. De Iskander-raketten zijn bijzonder gevaarlijke wapens.

“Ik heb een decreet ondertekend over het gebruik van deze Russische wapens. Ze mogen alleen worden gebruikt met toestemming van de president”, voegde Loekasjenko eraan toe."God verhoede niet alleen mij, maar ook de volgende generatie politici, om zelfs maar na te moeten denken over het gebruik van dit kernwapen. Het is een verschrikkelijk wapen." vervolgde hij. 

Pas aan het begin van de week heeft Wit-Rusland de plaatsing van kernwapens in zijn nieuwe militaire doctrine vastgelegd. Met het oog op de nieuwe dreigingssituatie was het noodzakelijk om de doctrine die sinds 2016 van kracht is te herzien, zei minister van Defensie Viktor Chrenin dinsdag in een interview met journalisten. De bronnen van militaire dreigingen tegen het land zijn duidelijk geïdentificeerd, zei de minister. Meer specifieke informatie over het geplande gebruik van kernwapens verstrekte hij niet.

De doctrine definieert ook duidelijk de verplichtingen jegens bondgenoten, zei Chrenin. Wit-Rusland wordt beschouwd als de nauwste bondgenoot van Rusland, dat bijna twee jaar geleden zijn agressieoorlog tegen Oekraïne begon vanaf Wit-Russisch grondgebied. Rusland heeft vorig jaar tactische kernraketten verplaatst in Wit-Rusland na een aankondiging van president Vladimir Poetin.

Terwijl Poetin verklaarde dat Moskou de controle over de wapens zou behouden, sprak de Wit-Russische leider Alexander Loekasjenko dit later tegen. Als zijn land te maken krijgt met agressie, zal hij niet aarzelen het gebruik van wapens te bevelen, zei hij.