Van Empel wint na spannende strijd met Brand in Baal

Fem van Empel heeft op nieuwjaarsdag de grote prijs van Sven Nys gewonnen. In een tweestrijd met Lucinda Brand reed de wereldkampioene in de slotronde weg. De jonge Canadese Ava Holmgren werd op ruim drie minuten derde.

Puck Pieterse en Ceylin Alvarado waren in het Belgische Baal afwezig, maar met wereldkampioene Fem van Empel en Lucinda Brand aan de start kon de organisatie toch een mooi deelnemersveld voorleggen. Van Empel en Brand waren de topfavorieten voor de winst en vanuit de start reden de twee Nederlandse veldrijdsters ook direct weg de rest.

In de eerste twee rondes van in totaal vier was het vooral Brand die Van Empel onder druk zette in de technische passages, maar steeds wist de wereldkampioene terug in het wiel te komen bij Brand. In ronde drie waren de twee Nederlandse veldrijdsters aan elkaar gewaagd en gingen ze samen de slotronde in. In de laatste ronde was het eerst Brand die Van Empel onder druk zette in een afdaling. De wereldkampioene hield goed stand, waarna Van Empel in een lange looppassage wegliep bij Brand. In het vervolg van het rondje zou Van Empel alsmaar meer weglopen bij Brand en winnen met twintig seconden voorsprong.

In de achtergrond pakte Ava Holmgren een knappe derde plaats. De pas achttienjarige Canadese vocht een duel uit met Sanne Cant en Clara Honsinger waarin ze uiteindelijk de sterkste was.