Rusland lanceert massale droneaanval op Oekraïne in nieuwjaarsnacht

De Russische luchtaanvallen van afgelopen nacht volgen op een reeks zware luchtbombardementen die vrijdag begonnen, toen Rusland een 18 uur durende aanval ontketende.

Rusland lanceerde afgelopen nacht een recordaantal van 90 Shahed-type drones boven Oekraïne in de vroege uren van het nieuwe jaar, zei de Oekraïense luchtmacht maandag, terwijl Rusland ook Oekraïense aanvallen meldde.

Een 15-jarige jongen werd gedood en zeven mensen raakten gewond nadat vallend puin van een van de 87 neergehaalde drones een woongebouw in de stad Odessa trof, zei het hoofd van het militaire bestuur van de regio, Oleh Kiper. Brokstukken veroorzaakten ook verschillende kleine branden, onder andere in de haven van de stad.

In de westelijke stad Lviv werd een museum gewijd aan Roman Shukhevych, een controversiële Oekraïense nationalist en militair commandant die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht voor de Oekraïense onafhankelijkheid, zwaar beschadigd door Russische aanvallen. Ook universiteitsgebouwen in de stad Dubliany werden beschadigd, hoewel er geen slachtoffers werden gemeld. 

Er zijn vier doden en 13 gewonden gevallen in door Rusland bezette gebieden in Donetsk door Oekraïnse aanvallen, volgens de leider van het gebied die door Rusland is geïnstalleerd, Denis Pushilin. Russische staatsmedia meldden dat een journalist onder de slachtoffers was, maar gaven geen verdere details. Een persoon werd gedood en een ander raakte gewond bij beschietingen op de Russische grensstad Shebekino, zei regionaal gouverneur Vyacheslav Gladkov.

De luchtaanvallen volgen op een reeks zware luchtbombardementen die vrijdag begonnen, toen Rusland een 18 uur durende aanval ontketende die door een luchtmachtfunctionaris werd omschreven als het grootste luchtbombardement van de oorlog tot dan toe.

Bij het bombardement kwamen minstens 49 mensen om het leven en reddingswerkers in Kyiv meldden maandag dat ze nog minstens acht lichamen onder het puin vandaan hadden gehaald.

Door beschietingen in het centrum van de Russische grensstad Belgorod, waarvan Oekraïne de schuld kreeg, kwamen zaterdag 21 mensen om het leven, waaronder drie kinderen, meldden lokale functionarissen.