Tsunamidreiging voor Japan na meer dan 20 aardbevingen kort op elkaar (4 tot 7,6)

Inwoners van zeven Japanse regio's zijn opgeroepen om te vluchten voor een naderende tsunami nadat een reeks krachtige aardbevingen het Oost-Aziatische land heeft getroffen.

Een tsunami van een meter hoog heeft al delen van de westkust langs de Zee van Japan getroffen nadat een reeks van meer dan 20 aardbevingen met een kracht van vier of meer kort na 15.00 uur plaatselijke tijd (6.00 uur GMT) begon.

Er wordt een grotere tweede tsunami verwacht en het Japanse Meteorologisch Agentschap heeft gewaarschuwd dat golven tot vijf meter hoog kunnen inslaan in Ishikawa, een van de getroffen gebieden. Er zijn tsunamiwaarschuwingen van kracht voor de hele noordkust van Japan, die zo'n 1.650 mijl loopt van Wakkanai in het uiterste noorden van Hokkaido tot Kyushu in het zuiden.

Er zijn ook waarschuwingen afgegeven voor het Russische eiland Sachalin, de stad Vladivostok en de Zuid-Koreaanse provincie Gangwon. De tsunamigolven zullen naar verwachting niet groot genoeg zijn om levens in gevaar te brengen. Mensen die in de kustgebieden van zeven prefecturen wonen, kregen instructies om naar hoger gelegen gebieden te evacueren of hun toevlucht te zoeken op hogere verdiepingen van stevige gebouwen.

Fumio Kishida, de Japanse minister-president, heeft er bij de autoriteiten op aangedrongen om "mensenlevens boven alles" te stellen en "geen moeite te sparen in onze noodhulp bij rampen".