Roest indrukwekkend op 5km, Nederland wint nieuwe gemengde aflossing

In het Japanse Obihiro is zondagochtend alweer het eerste World Cup-weekeinde van het seizoen voor de langebaanschaatsers afgesloten. Men kreeg drie individuele afstanden voor de kiezen, gevolgd door de gemengde aflossing, een nieuw onderdeel in het mondiale topschaatsen.

500m mannen
Janno Botman had met een keurige 35,08 seconden even de snelste tijd in handen, tot de Japanner Yudai Yamamoto er met 34,94 - het enige PR van de wedstrijd - onderdoor dook. In de slotritten ging het echter het hardst: de Amerikaan Jordan Stolz reed naar 34,94 seconden, waarna het in de slotrit nog een stuk harder ging. De Japanners Wataru Morishige en Tatsuya Shinhama zweepten elkaar op en Morishige pakte de winst in 34,64 seconden, voor Shinhama (34,69). Stolz werd zo derde, Botman werd op plek zeven de beste Nederlander, voor Otterspeer (35,08) en met Merijn Scheperkamp op plek elf (35,22). Sebas Diniz (35,61) en Kai Verbij (35,65) moesten het doen met plek zeven en acht in de B-groep.

3000m vrouwen
Al in rit vier kreeg men een heerlijke strijd voorgeschoteld tussen wereldkampioene Ragne Wiklund uit Noorwegen en de Tsjechische wereldrecordhoudster Martina Sablikova. Wiklund had de langste adem en reed naar een indrukwekkende 4:01,88 minuten, meer dan twee seconden onder Miho Takagi's drie jaar oude baanrecord. In de rit erna maakte de Japanse Momoka Horikawa indruk met 4:03,42 minuten, wat uiteindelijk plek twee opleverde. In een onderling duel, waarin beide dames flink kapot gingen, hield Antoinette Rijpma-De Jong nog vol tot 4:03,71 en plek drie, voor Joy Beune (4:03,89). Sanne in 't Hof werd achtste in 4:07,72 minuten, Esther Kiel elfde in 4:11,43 en Reina Anema won eerder de B-groep in 4:09,78 minuten.

5000m mannen
Sverre Lunde Pedersen opende de wedstrijd al met een prima 6:19,42 minuten, maar zijn Noorse landgenoot Sander Eitrem maakte daar in rit vier korte metten mee: 6:13,80 minuten. Zoals verwacht kwam de winnaar echter uit rit zeven, waarin Patrick Roest en de Italiaan Davide Ghiotto tegen elkaar reden. Ghiotto vertrok sneller, maar Roest slingerde de turbo weer eens aan en maakte korte metten met zijn opponent: hij won in 6:10,99 minuten, een dikke verbetering van zijn eigen vijf jaar oude baanrecord. Ghiotto dook met 6:12,90 ook onder het oude baanrecord en werd tweede, voor Eitrem. Debutant Jesse Speijers werd met een keurige 6:23,70 elfde, voor de tegenvallende Marcel Bosker (6:23,87) en Chris Huizinga (6:24,98).

Gemengde aflossing
Een nieuw onderdeel, met teams bestaande uit één man en één vrouw, waarbij drie of vier teams tegelijk starten. Nederland kwam in actie met Femke Kok en Wesly Dijs en dat leverde een tweede plek op na een forse strijd met Ivanie Blondin en Antoine Gelinas-Beaulieu uit Canada. Laatstgenoemde was in duel met Dijs, die onderuit ging, maar wel als tweede over de finish gleed.

Niet veel later kwam het bericht dat Canada gediskwalificeerd werd en dus was de winst voor Nederland. Damian Zurek en Karolina Bosiek werden namens Polen zo tweede, voor de Amerikanen Conor McDermott-Mostowy en Kimi Goetz.