Voetballegende Bobby Charlton (86) overleden

De Engelse voetballegende Bobby Charlton is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 1966 met Engeland wereldkampioen en werd ook uitgeroepen tot beste speler van dat toernooi.

Charlton speelde bijna zijn gehele loopbaan voor Manchester United en maakte deel uit van de legandarische 'Busby Babes', het team onder leiding van manager Matt Busby. In 1958 keerde dit team terug van een Europacup wedstrijd tegen Rode Ster Belgrado toen het vliegtuig in Munchen neerstortte. Charlton overleefde de ramp maar acht van zijn ploeggenoten niet. Tien jaar later won hij, nog steeds met Busby als manager, met Manchester United als eerste Engelse club ooit de Europacup I.

Voor Engeland speelde hij 106 interlands en scoorde daarin 49 keer, waarmee hij tot september 2015 topscorer aller tijden was. Charlton werd in 1994 in de adelstand verheven en sindsdien droeg hij de titel 'sir'. In 2020 werd er bij hem dementie geconstateerd, eerder dat jaar was hij al te ziek om de begrafenis van zijn broer Jack bij te wonen.