België reageerde niet op verzoek Tunesië om aanslagpleger uit te leveren

Tunesië vroeg België al een jaar geleden om terrorist Abdesalem Lassoued terug te sturen, maar er gebeurde niets met dat verzoek. De Belgische minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij aftreedt naar aanleiding van de islamitische terreuraanslag in Brussel.

Het is bekend geworden dat Tunesië vorig jaar heeft verzocht om de uitlevering van Abdesalem Lassoued, de man die maandagavond twee Zweden heeft doodgeschoten in Brussel. België heeft echter geen actie ondernomen op dit verzoek. De Belgische autoriteiten waren al eerder gewaarschuwd voor het extremistische profiel van de Tunesiër. Hij verbleef jarenlang illegaal in België.

Op 15 uur zal een afvaardiging van de Belgische regering bijeenkomen om te bespreken wat er precies is misgegaan met het dossier van Abdeslam Lassoued. Echter, de focus ligt niet alleen op de fouten van Justitie. Er zijn ook nieuwe ontwikkelingen in de aanpak van de politie, wat voor onrust zorgt bij Annelies Verlinden, de minister van Binnenlandse zaken.

Lassoued werd in Tunesië veroordeeld tot een celstraf van 26 jaar. In januari 2011 kon hij ontsnappen uit de gevangenis. Daarna maakte hij een zwerftocht door Zweden, Noorwegen, Italië en België. Toen de Belgische politie zich vragen over Lassoued begon te stellen en contact zocht met de Tunesische overheid, gingen daar de alarmbellen af. In augustus 2022 verzocht Tunis om de man uit te leveren.

Bij het parket van Brussel is  dat verzoek nooit opgevolgd. Van Quickenborne vernam dat nieuws vrijdag terwijl hij onderweg was naar een vergadering van de Europese ministers van Justitie in Luxemburg, waarna hij een persconferentie bijeenriep. "Het dossier is blijven liggen door een individuele fout, een grove fout, een onaanvaardbare fout met dramatische gevolgen", zei hij daar. "Ook al is dit het werk van een onafhankelijke magistraat, toch wil ik mijn politieke verantwoordelijkheid nemen. Ik zoek geen uitvluchten of excuses."