Zuid-Afrikaanse rugbyers naar WK-finale na zinderende ontknoping tegen Engeland

In het Stade de France in Parijs is zaterdagavond de tweede halve finale gespeeld van het wereldkampioenschap rugby. Nadat Nieuw-Zeeland vrijdag gehakt maakte van Argentinië namen Engeland en wereldkampioen Zuid-Afrika het tegen elkaar op in een herhaling van de WK-finale van vier jaar geleden.

Engeland kwam al snel op voorsprong door twee penalties, die Owen Farrell tussen de palen trapte: 6-0. Na een ruime twintig minuten kwamen de Bokke op de scoreborden met een penalty van Manie Libbok, wat dan weer gevolgd werd door nog een rake penalty van Farrell. Na een dik half uur was de tegenvallende Libbok vervangen door Handré Pollard, die een penalty raak trapte, maar dat deed Farrell kort voor rust ook: 12-6 voor Engeland.

Tien minuten na rust kwam Zuid-Afrika bíjna tot een eerste try, maar de aanval ging net fout en kort daarop trapte Farrell een drop goal raak voor 15-6. De Zuid-Afrikanen gaven uiteraard niet op en een ruime tien minuten voor tijd was het dan éindelijk raak: Gerhardus Snyman rondde een mooie aanval af door de try over de lijn te beuken, waarna Pollard de conversie scoorde voor 15-13.

Met een paar minuten te spelen kreeg Zuid-Afrika een penalty vanuit de scrum en vanaf bijna halverwege ramde Pollard de bal snaarstrak tussen de palen: 15-16 en eindelijk stond Zuid-Afrika voor. De Engelsen probeerden het in de slotminuten uiteraard nog, maar kwamen niet dichtbij genoeg voor een drop goal en nadat ze de bal verloren was het klaar, Zuid-Afrika speelt volgende week zaterdag tegen Nieuw-Zeeland om de wereldtitel.