Bijna 200 jaar oude whisky wordt geveild, smaakt het nog?
Vorig jaar deed Bertie Troughton, de conciërge van het 750 jaar oude Blair Castle in Perthshire, Schotland, een verbazingwekkende ontdekking: in de kelder van het kasteel ontdekte hij 40 flessen van een bijna 200 jaar oude whisky.
Volgens veilinghuis Whiskey Auctioneer dateert de inhoud uit 1833. Dat is met documenten bewezen, zo citeert het Britse persbureau PA een woordvoerder. Volgens het in Perth gevestigde veilinghuis werd de drank in 1833 gedistilleerd, in 1844 gebotteld en in 1932 opnieuw gevuld.
Een onderzoek met radiokoolstofmethoden bevestigde dat de goede whisky uit het begin van de 19e eeuw komt. Volgens het veilinghuis is dit de oudste Schotse whisky ter wereld. Gezien de historische leeftijd van Scotch wordt er gespeculeerd: is dit de mout die koningin Victoria proefde toen ze in 1844 samen met haar echtgenoot prins Albert het kasteel bezocht?
Twee dozijn van de flessen zullen vanaf 24 november verkrijgbaar zijn. Het valt te betwijfelen of de inhoud een bijzondere traktatie belooft: volgens PA zei een deskundige die een van de weinige mensen was die de whisky mocht proberen: De smaak heeft een "sterk medicinaal karakter zonder enige noemenswaardige of uitgesproken whisky-smaak".
Alice Cooper : Why, thank you!
Sam the American Eagle : Freakos: One. Civilization: Zero.
Wie weet was dit wel een soort van Jack Daniels toendertijd. Daar kan je weinig aan doen
In Mekka
Dat is pas leuk
Maar er bestaan nu ook nog talloze whiskey's die een medicinale smaak hebben. Ze worden blijkbaar verkocht.......
bijv:
Laphroaig staat bekend om zijn medicinale malts en ook de 10 jaar oude klassieker is daar geen uitzondering op. De whisky is het beste te omschrijven als een bijzonder rokerig dram vol van jodium en medicinale tonen.
Klinkt mij niet als puur reclame in de oren maar er is blijkbaar toch een doelgroep
In Mekka
Dat is pas leuk
Alsof je motorolie naar binnen slurpt.
Mijn fles Lagavulin 16 (EUR 85) van 5 jaar geleden is niet ineens een Lagavulin 21 van EUR 2800.
https://www.wine-searcher(...)+scotland/1/usa-sc-y
In beide gevallen niet lekker meer. Als je whisky langere tijd bewaart, most je minstens twee keer per jaar de fles kantelen on de kurk vochtig te houden, bewaren met behoud van waarde kost moeite.
Zo kan ik de volgende allemaal aanraden:
https://www.gall.nl/bunnahabhain-12-years-70cl-701114.html
https://www.gall.nl/ardbeg-wee-beastie-70cl-151696.html
https://www.gall.nl/the-glenlivet-12-years-70cl-700967.html
https://www.gall.nl/glenmorangie-the-original-70cl-700800.html
https://www.gall.nl/the-glenrothes-12-years-70cl-120278.html
https://www.gall.nl/dalmore-12-years-70cl-706787.html
Lees wel even de omschrijving om een beetje erachter te komen wat je qua smaak kan verwachten. Niet iedereen is van milde of juist rokerige whisky. Dat is een smaak die je moet leren drinken, net zoals bier in je jonge jaren. In het begin smaakt het naar pis en naar verloop van tijd ga je het steeds meer en meer waarderen.
Ik heb een 3 tal moonshine varianten voor eigen gebruik gemaakt. Maar de versie met mais en rogge (voor in je mash) is een van de zachtere. Uitstekend voor een honing whiskey likeur te maken of zo te drinken.
het blijft vuurwater
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken