Bijna 200 jaar oude whisky wordt geveild, smaakt het nog?

Vorig jaar deed Bertie Troughton, de conciërge van het 750 jaar oude Blair Castle in Perthshire, Schotland, een verbazingwekkende ontdekking: in de kelder van het kasteel ontdekte hij 40 flessen van een bijna 200 jaar oude whisky.

Volgens veilinghuis Whiskey Auctioneer dateert de inhoud uit 1833. Dat is met documenten bewezen, zo citeert het Britse persbureau PA een woordvoerder. Volgens het in Perth gevestigde veilinghuis werd de drank in 1833 gedistilleerd, in 1844 gebotteld en in 1932 opnieuw gevuld. 

Een onderzoek met radiokoolstofmethoden bevestigde dat de goede whisky uit het begin van de 19e eeuw komt. Volgens het veilinghuis is dit de oudste Schotse whisky ter wereld. Gezien de historische leeftijd van Scotch wordt er gespeculeerd: is dit de mout die koningin Victoria proefde toen ze in 1844 samen met haar echtgenoot prins Albert het kasteel bezocht? 

Twee dozijn van de flessen zullen vanaf 24 november verkrijgbaar zijn. Het valt te betwijfelen of de inhoud een bijzondere traktatie belooft: volgens PA zei een deskundige die een van de weinige mensen was die de whisky mocht proberen: De smaak heeft een "sterk medicinaal karakter zonder enige noemenswaardige of uitgesproken whisky-smaak".