Noord-Korea verankert kernbewapening in zijn grondwet

Noord-Korea heeft zijn beleid van het uitbreiden van zijn kernwapenarsenaal in zijn grondwet vastgelegd. Het land moet snel ‘kernwapens op hoog niveau’ ontwikkelen om de ‘regionale en mondiale vrede’ te handhaven. Japan en Zuid-Korea hebben al kritiek geuit.

Noord-Korea heeft de uitbreiding van zijn kernwapenprogramma in zijn grondwet vastgelegd. Leden van de Opperste Volksvergadering keurden unaniem een nieuwe clausule in de grondwet goed om het “recht van het land om te bestaan en zich te ontwikkelen, oorlog af te schrikken en om de regionale en mondiale vrede te handhaven”, meldden staatsmedia.

Om dit te bereiken moet Noord-Korea snel ‘kernwapens op hoog niveau’ ontwikkelen. In een toespraak beschreef heerser Kim Jong Un het versterken van de kernmacht als het basisidee van het Noord-Koreaanse beleid. Het is nu permanent verankerd in de grondwet en niemand mag deze overtreden.

“Exponentieel verhogen” van de productie
Hij riep op tot het ‘exponentieel verhogen’ en gebruiken van de productie van kernwapens, aangezien de VS tot het uiterste waren gegaan met hun ‘militaire provocaties’ en de inzet van strategische faciliteiten in de regio.

Zijn land zou ook een grotere rol moeten spelen in een alliantie van staten die de confrontatie met de VS zoeken in een ‘nieuwe Koude Oorlog’, aldus het staatspersbureau KCNA. Kim sprak over een “historische gebeurtenis die een krachtige politieke hefboom vertegenwoordigt voor het versterken van de nationale defensiecapaciteit.”

Kim beschreef de onlangs toegenomen samenwerking op gebied van veiligheid tussen Washington, Seoul en Tokio als de ‘ergste huidige dreiging’. Als gevolg hiervan is het “zeer belangrijk” voor Noord-Korea om “de modernisering van kernwapens te versnellen.” Kim beschuldigde de VS er opnieuw van zijn regering omver te willen werpen en samen met zijn bondgenoten Zuid-Korea en Japan een soort Aziatische versie van de NAVO te willen vormen. Dit is volgens Kim de ‘wortel van oorlog en agressie’. Washington ontkent de beschuldiging van Noord-Korea dat het een vijandig beleid voert.

Kritiek uit Japan en Zuid-Korea
Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Seoel zei dat regeringsvertegenwoordigers van Zuid-Korea, de VS en Japan de grondwetswijziging tijdens gezamenlijke besprekingen “sterk veroordeeld” hadden. Japan noemde het kernwapenprogramma van Noord-Korea ‘absoluut onaanvaardbaar’.

“De ontwikkeling van kernwapens en raketten door Noord-Korea bedreigt de vrede en veiligheid van ons land en de internationale gemeenschap”, zei de Japanse regeringswoordvoerder Hirokazu Matsuno. “We werken samen met de Verenigde Staten, Zuid-Korea en de rest van de internationale gemeenschap aan de volledige implementatie van de relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad en de volledige denuclearisatie van Noord-Korea.”

Ondanks het verbod opgelegd door VN-resoluties heeft Noord-Korea de reikwijdte van zijn tests met ballistische raketten uitgebreid, die, afhankelijk van het ontwerp, ook kunnen worden uitgerust met een kernkop. Het land heeft dit jaar al talloze rakettesten uitgevoerd.

De VS en Zuid-Korea waarschuwen al maanden dat Noord-Korea in de nabije toekomst ook een kernwapenproef zou kunnen uitvoeren. Het zou de eerste dergelijke test zijn sinds 2017.