'Een op de twee Nederlanders krijgt kanker door stijgende levensverwachting'

Het risico op het ontwikkelen van kanker is de afgelopen dertig jaar aanzienlijk gestegen. Ongeveer de helft van de Nederlanders krijgt in hun leven te maken met de diagnose kanker, terwijl dit dertig jaar geleden nog gold voor één op de drie Nederlanders. Dit blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), zoals gemeld door de Volkskrant.

Het onderzoek, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, toont aan dat het risico op kanker tussen 1990 en 2019 is gestegen van 33 naar 47 procent voor vrouwen en van 40 naar 54 procent voor mannen. Deze toename is zichtbaar in alle leeftijdsgroepen.

Door de stijgende levensverwachting is ook het risico op het ontwikkelen van kanker toegenomen, aldus Otto Visser, hoofd kankerregistratie bij het IKNL, in een interview met de Volkskrant. Kanker komt vooral voor bij ouderen: meer dan 80 procent van de patiënten wordt gediagnosticeerd na de leeftijd van 60 jaar. Daarnaast spelen factoren zoals roken, alcoholgebruik, algemene fitheid, gewicht en blootstelling aan uv-straling ook een rol. Ook is het zo dat bij veel kankersoorten de overlevingskansen zijn gestegen.