FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 september 2023

Random Pics van de Dag #1048

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Heroïsche zege volleybalsters in cruciaal OKT-duel

De Nederlandse volleybalsters zijn nog volop in de strijd voor één van de twee olympische startbewijzen, die op het olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Ningbo te vergeven zijn. De ploeg van bondscoach Felix Koslowski won vrijdag verrassend van het gastland na een prachtige comeback.

Nederland had in de eerste set niet heel veel in te brengen, maar in de tweede set ging het beduidend beter. Toch was China op de beslissende momenten nét iets sterker, waardoor de thuisploeg een 2-0 voorsprong in sets wist te pakken. In de derde set overtuigde Nederland alsmaar meer en zo bleef de ploeg in leven.

Ook in de vierde set zat Nederland goed in de wedstrijd, maar China speelde zich naar een ruime 22-15 voorsprong. Daar maakte Nederland echter korte metten mee, waarna het ook nog eens drie Chinese matchpoints weg wist te werken om vervolgens zelf de set wél in één keer binnen te hengelen.

Een vijfde set was nodig en ook daarin pakte China een voorsprong, maar ook die werd tenietgedaan door de ploeg van Koslowski. Nederland kwam wederom terug en maakte het op het eerste matchpoint gelijk af: 18-25, 24-26, 25-19, 26-24, 15-13.

Eerder op de dag won de Dominicaanse Republiek verrassend van Servië, waardoor de groep volledig open ligt. Nederland, Servië en de Dominicaanse Republiek hebben vier van hun vijf wedstrijden gewonnen, China en Canada volgen met drie zeges. Servië en Nederland hebben hetzelfde setsaldo, op basis van het puntensaldo staat Servië nét bovenaan.

In het weekeinde volgen de cruciale duels voor de gehele top-4. Nederland speelt zaterdag om 10.00 uur tegen Servië, waarna China het opneemt tegen de Dominicaanse Republiek. Zondag is het andersom: Nederland tegen de Dominicaanse Republiek, Servië tegen China.

Verstappen twee keer ruim bovenaan in Japan

Op het circuit van Suzuka zijn vrijdag de eerste twee vrije trainingen voor de Grand Prix van Japan verreden. Daar liet Max Verstappen zien wat al min of meer duidelijk leek: het circuit in Singapore lag de Red Bull gewoon écht niet, in Japan was er niks meer aan de hand.

In training één zette Verstappen gelijk de toon, helemaal niemand wist binnen een halve seconde van de wereldkampioen te blijven. Alleen Carlos Sainz, Lando Norris, Charles Leclerc en Yuki Tsunoda bleven binnen een seconde van de Nederlander, hoewel Fernando Alonso en Oscar Piastri dat ook bijna voor elkaar kregen. Sergio Perez moest het in de andere Red Bull doen met een elfde plek, Mercedes wist zich met beide auto's keurig in de top-16 te nestelen.

Ook in de tweede training was Verstappen de beste, nadat hij de snelste tijd van Norris nog even aan wist te scherpen. Leclerc en Norris bleven als enige binnen een halve seconde van Verstappen, Sainz en George Russell zaten er ook redelijk goed bij. Perez noteerde dit keer de negende tijd, Lewis Hamilton zat met de veertiende plek opnieuw ruim in de top-20 - Tsunoda, in training één nog zo goed, kwam dit keer niet verder dan plek achttien, terwijl Pierre Gasly al vroeg crashte.

De volledige uitslagen van de trainingen zijn hier te vinden. Zaterdagochtend volgt om 04.30 uur Nederlandse tijd de derde vrije training, om 08.00 uur begint dan de kwalificatie.

Directe relatie tussen uitstoot Tata Steel en hinder en kans op ziekte

De bewoners van de IJmond hebben extra kans om ziek te worden door de huidige uitstoot vanaf het terrein van Tata Steel. De meeste winst voor de gezondheid in de IJmond is te bereiken door de hinder door en blootstelling aan uitstoot van Tata Steel te verminderen. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM. Daarin brengt het RIVM beschikbare kennis samen over de samenhang tussen de uitstoot van het Tata Steel terrein en de gezondheid van mensen die in de omgeving wonen. Zo ervaart 80% van de inwoners van Wijk aan Zee hinder van geur, stof en geluid. Door de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden door Tata Steel is de verwachte levensduur daar 2,5 maand korter.

Er is al vaker onderzoek gedaan naar gezondheid in de IJmond door het RIVM, de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en andere onderzoeksinstellingen. Die onderzoeken gingen vaak over een deel van de keten van uitstoot naar gezondheid. In dit nieuwe onderzoek is gekeken naar de gehele keten voor verschillende stoffen. Door kennis en technieken uit verschillende disciplines te combineren heeft het RIVM de risico's om ziek te worden van de uitstoot van het Tata Steel-terrein berekend.

Het RIVM berekende hoeveel van de uitstoot van Tata Steel in de leefomgeving terechtkomt. En bepaalde vervolgens wat dat betekent voor de gezondheid van omwonenden als zij aan deze stoffen blootstaan. Daarnaast is vastgesteld welk percentage van de omwonenden hinder door geluid, geur en stof ervaren.

Grootste kans op gezondheidseffecten in Wijk aan Zee
De resultaten verschillen per woonkern. De kans op gezondheidseffecten zijn het grootst in Wijk aan Zee. Op grotere afstand van het terrein van Tata Steel worden de effecten minder sterk.

Tot 80 procent van de bewoners van Wijk aan Zee ervaart hinder door stof, stank en geluid. Ook melden ze slaapproblemen en maken zich zorgen over hun gezondheid. Hinder is een gezondheidseffect wat kan leiden tot klachten als misselijkheid, stress of hart- en vaatziekten.

Het RIVM heeft berekend dat door de uitstoot van Tata Steel mensen in Wijk aan Zee gemiddeld 2,5 maanden korter leven door blootstelling aan fijnstof en stikstofdioxide. Daarnaast vergroot fijnstof de kans op longkanker. Ongeveer 4 procent van de nieuwe gevallen per jaar is toe te schrijven aan deze uitstoot. De blootstelling aan stikstofdioxide vergroot de kans op astma: het gaat om ongeveer 3% van de nieuwe gevallen van astma bij kinderen onder de 18 jaar.

Keuzes in het onderzoek
Het RIVM richt zich in dit rapport op hinder door stof, stank en geluid. Verder onderzocht het RIVM de huidige uitstoot via de lucht van fijnstof, stikstofdioxide, PAK (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen ) en lood van het terrein van Tata Steel Nederland. Van deze stoffen is bekend dat ze slecht zijn voor de gezondheid. Ook is over deze stoffen voldoende wetenschappelijke informatie beschikbaar.

Aanbevelingen
De meeste winst voor de gezondheid is te bereiken door hinder en de blootstelling aan fijnstof en stikstofdioxide te verminderen. Minder uitstoot van PAK en lood levert ook gezondheidswinst op, als er daadwerkelijk minder blootstelling is aan deze stoffen.

OM eist onvoorwaardelijke Jeugd TBS voor neersteken snackbareigenaar (39)

"Help, help alsjeblieft! Mijn man wordt doodgeslagen door de kinderen." De paniek klinkt door in de 112-melding van de vrouw van een snackbareigenaar. Een klein halfuur later is haar man (39) inderdaad dood. Niet doodgeslagen, maar doodgestoken. Drie kinderen van 15, 17 en 17 jaar staan deze week voor de jeugdrechter.

De man en vrouw lopen die avond even na 21.00 uur door de Haagse Houtwijk. Het echtpaar heeft net hun snackbar afgesloten, waar ze alle dagen van de week werken. Arm in arm lopen ze naar huis, niet wetend wat hen binnen een paar minuten te wachten staat.

Het gaat allemaal razendsnel. Volgens het Openbaar Ministerie staat wel vast dat twee meisjes (15 en 17 jaar) de aanval hebben ingezet en dat ze allebei slaan en schoppen. En dan gaat ook de 17-jarige broer van het jongste meisje zich er nog mee bemoeien. Na een paar minuten is het voorbij. En dan pas lijkt voor iedereen duidelijk te worden dat het 15-jarige meisje ook een mes heeft getrokken.

Ontluisterend
De man van het echtpaar heeft een steekwond in de borst en twee op zijn rug. Hij wordt ter plekke gereanimeerd en dan met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Maar daar overlijdt hij, nog geen half uur nadat ze gearmd naar huis liepen.

In het onderzoek heeft de politie enorm veel werk verzet en onder meer gesprekken van en tussen de verdachten afgeluisterd. De officier van justitie noemde het ontluisterend en schokkend hoe deze kinderen praatten over wat er was gebeurd.

Leven op de rit
Buiten de afgeluisterde gesprekken om wilden de drie verdachten niet veel zeggen. Aan het onderzoek hebben ze nauwelijks meegewerkt, ook niet aan de pogingen die zijn gedaan om uit te vinden wat er gedaan kan worden om hun levens op de rit te krijgen. Voor alle drie is het advies dat dit alleen kan via langdurige behandeling en begeleiding.

Omdat alle drie verdachten minderjarig zijn, worden zij berecht via het jeugdstrafrecht. Daarin zijn de mogelijkheden tot strafoplegging beperkt tot maximaal 24 maanden jeugddetentie, of 12 maanden voor kinderen tot 16 jaar. Jeugdstrafrecht is vooral gericht op een succesvolle terugkeer in de maatschappij van kinderen die strafbare feiten hebben gepleegd, en daarmee dus op een behandeltraject.

Strafeisen
Voor het meisje dat heeft gestoken is volgens het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijk PIJ-maatregel op zijn plaats, dat wil zeggen jeugd-tbs. Een kind wordt dan in een jeugdinstelling behandeld, maximaal zeven jaar, daarna kan het worden omgezet in een tbs-maatregel voor volwassenen.

Naast de PIJ-maatregel hoorde het meisje de voor haar leeftijd maximale jeugddetentie van 12 maanden tegen zich eisen voor doodslag en openlijke geweldpleging.

Dat haar broer wist dat ze een mes bij zich had, is volgens het Openbaar Ministerie niet komen vast te staan. Voor hem is volgens het OM niet de doodslag, maar openlijke geweldpleding bewezen. Wel moest hij zich ook nog verantwoorden voor een andere zaak, namelijk vier diefstallen van telefoons. Ook is hij in het verleden twee keer eerder veroordeeld en zou hij de toen voorwaardelijk opgelegde strafdelen nu alsnog moeten ondergaan. Het Openbaar Ministerie wil dat de rechtbank hem een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel oplegt en een jeugddetentie van 10 maanden, met daarnaast de tenuitvoerlegging van nog 21 dagen jeugddetentie en 80 uur taakstraf.

Ook voor het 17-jarige meisje geldt dat niet vast staat of ze wist van het mes. Ook bij haar eiste het Openbaar Ministerie een straf voor openlijke geweldpleging, maar zij moest zich ook nog verantwoorden voor het neersteken van de ex van haar moeder in september 2022. Alles bij elkaar kwam de officier van justitie tot een strafeis van een onvoorwaardelijke PIJ-maatregel en 14 maanden jeugddetentie, plus 38 dagen tenuitvoerlegging van een eerdere straf.

Veel NFT-collecties zijn nu waardeloos

NFT’s, ooit aangeprezen als een revolutie in digitale valuta en digitale kunst, zijn nu grotendeels waardeloos, zeggen analisten. Dit meldt het mediabedrijf Business Insider, verwijzend naar experts op het gebied van financiën en blockchain-technologieën. 

Zo'n 95 procent van de ongeveer 73.000 NFT-collecties die momenteel worden geëvalueerd hebben een marktwaarde van nul Ethereum (ETH). Dit is een cryptocurrency zoals Bitcoin. De collecties zijn daarom waardeloos te noemen. Er wordt gezegd dat miljoenen mensen over de hele wereld hierdoor verliezen hebben geleden. Op het hoogtepunt van de coronaviruspandemie had de NFT-markt tijdelijk een maandelijks handelsvolume van $2,8 miljard. In die tijd werden individuele kunstwerken voor miljoenenbedragen in de dubbele cijfers verkocht. Critici zoals Microsoft-oprichter Bill Gates waarschuwden al vroeg voor dergelijke investeringen .

NFT's zijn digitale identificatiegegevens die kunnen worden gebruikt om bestanden met afbeeldingen, muziek, video's, tweets en dergelijke te markeren. Ze zijn niet vervangbaar en kunnen niet worden gekopieerd. NFT staat voor non-fungible token, d.w.z. niet-uitwisselbaar object. Andere verzamelaars toonden belangstelling. NFT's worden, net als cryptocurrencies, opgeslagen op een blockchain, een gedecentraliseerde databasestructuur.

Armenië op VN-veiligheidsraad: 'etnische zuiveringen door Azerbeidzjan'

De VN-Veiligheidsraad heeft het conflict over de Kaukasus-regio Nagorno-Karabach besproken. De Armeense minister van Buitenlandse Zaken Mirzoyan beschuldigde Azerbeidzjan van etnische zuivering. Zijn Azerbeidzjaanse tegenhanger Bayramov zei dat de inwoners van Nagorno-Karabach alle rechten en vrijheden gegarandeerd krijgen in overeenstemming met de grondwet van het land en de internationale mensenrechten.

De verantwoordelijke VN-vertegenwoordiger, Jenca, riep tijdens de spoedvergadering in New York op tot onderhandelingen.

Azerbeidzjan kondigde halverwege de week de overwinning aan op de Armeniërs in Nagorno-Karabach. Het land streeft er nu naar dat de enclave opnieuw in de staat wordt geïntegreerd. Volgens het internationaal recht behoort het tot Azerbeidzjan en wordt het grootste deel bewoond door Armeniërs, die feitelijk naar onafhankelijkheid streven. De eerste gesprekken op de VN-spoedzitting eindigden aanvankelijk zonder overeenstemming. Azerbeidzjan viel eerder deze week Nagorno-Karabach aan met raketten en artillerie. Hierbij zouden minstens 200 mensen zijn omgekomen.

Poolse president Duda: uitspraken van Morawiecki 'verkeerd geïnterpreteerd'

De Poolse president Duda heeft de irritatie rond een mogelijke stopzetting van de Poolse wapenleveranties aan Oekraïne omschreven als een misverstand. De uitspraken van premier Morawiecki werden “op de slechtst mogelijke manier geïnterpreteerd”, vertelde Duda aan TVN24. 

Volgens hem wilde de premier aangeven dat Polen de nieuwe wapens die het land momenteel aanschaft als onderdeel van de modernisering van het Poolse leger niet aan Oekraïne zal doorleveren.

Morawiecki had eerder deze week in een interview gezinspeeld op beperkingen op wapenleveranties aan Oekraïne, wat leidde tot speculaties. De Poolse regeringswoordvoerder Müller specificeerde vervolgens dat Polen in de toekomst de wapenleveringen aan Oekraïne zou beperken tot de reeds afgesloten contracten.

Verkiezingscampagne en afleidingstactiek?
De directeur van het Duitse Polen Instituut, Loew, legde op Deutschlandfunk uit dat Polen het merendeel van de tanks die het kon leveren al aan Oekraïne had gegeven. Morawiecki wilde waarschijnlijk zeggen dat er simpelweg niets meer te geven viel en dat ze zich zouden beperken tot het bieden van logistieke steun en het veiligstellen van de bevoorrading van Oekraïne.

Politicoloog Marcin Antosiewicz beschouwt de uitspraken daarentegen als "100 procent verkiezingscampagne". Het gaat momenteel niet goed met de regerende partij, de PiS scoort tien procentpunten lager dan bij de laatste parlementsverkiezingen van vier jaar geleden en is hierdoor behoorlijk nerveus, zegt Antosiewicz. Daarom probeert de partij stemmen terug te winnen van de partij Konfederacja, die rechts-extremistisch, nationalistisch, ultraliberaal en Rusland vriendschappelijk gezind is. De Pis zouden hiervoor ‘alles doen’ omdat het de enige kans was om na acht jaar aan de macht te blijven, benadrukte Antosiewicz.

Hij gelooft ook dat het mogelijk is dat Morawiecki de kwestie van de wapenleveringen gebruikt om de aandacht af te leiden van de visumaffaire van de Poolse regering. Volgens de politicoloog heeft de partij aan geloofwaardigheid ingeboet nadat bleek dat Poolse functionarissen in verschillende consulaten visa voor het Schengengebied zouden hebben verkocht. De PiS is sterk geworden door het leveren van kritiek  op het migratiebeleid van de EU en schilderde vluchtelingen af als een bedreiging voor de Poolse staat. Dir wordt nu als hypocrisie gezien. "Laat geen migranten het land binnen die geen GED hebben. Maar iedereen die het kan betalen, mag de grens naar Polen over".

Op 15 oktober vinden in Polen parlementsverkiezingen plaats.

Wegwerkers eisen veilige werkomgeving na ongeval op A58

Afgelopen maandag ontstond er een grote chaos op de A58 toen een vrachtwagen in botsing kwam met een auto van wegwerkers. De bestuurder van het werkvoertuig raakte hierbij gewond. Volgens veiligheidsspecialist Ronald van der Sanden van Bouwend Nederland gebeurt dit bijna elke maand en vallen hier regelmatig gewonden bij. Hij benadrukt dat hoewel zij verantwoordelijk zijn voor de veiligheid, zij zelf ook gevaar lopen. Er moet echt iets veranderen, want de huidige veiligheidsregels zijn ontoereikend.

'Op bezoek bij munitiefabriek waar munitie voor Oekraïne wordt gemaakt'

The Telegraph verkreeg exclusieve toegang tot de Amerikaanse munitiefaciliteit Picatinny Arsenal om te zien hoe de oorlog in Oekraïne de militaire logistiek verandert.

"We herstellen het wapenarsenaal van de democratie." Dat zegt brigadegeneraal John Reim, het hoofd van het Amerikaanse legercentrum dat niet alleen munitie ontwikkelt voor zijn eigen land, maar ook voor Oekraïne.

Gen. Reim heeft zijn standplaats in Picatinny Arsenal in New Jersey en verwacht dat zijn faciliteit de hoeveelheid 155mm artilleriemunitie zal uitbreiden van 10.000 per maand nu naar 86.000 per maand volgend jaar, omdat de vraag naar dergelijke wapens in Oekraïne toeneemt.

Tijdens een bezoek aan de faciliteit kreeg The Telegraph een testbank te zien waar nieuwe soorten artilleriemunitie kunnen worden getest door kogels horizontaal in een zandbank af te vuren. Camera's langs een muur parallel aan de schietbaan leggen het moment van afvuren vast en met 10.000 beelden per seconde kunnen deze naderhand tot in detail worden geanalyseerd.

VS: geen ATACMS-raketten, wel miljoenen steun voor Oekraïne

President Zelenskyy heeft steun toegezegd gekregen tijdens zijn bezoek aan het Witte Huis, maar zal enigszins teleurgesteld zijn met het voorlopige resultaat. Hij keert terug zonder de gehoopte toezegging van Amerikaanse ATACMS-raketten, waar Oekraïne al maanden voor lobbyt.

Hoewel er goede hoop was dat het deze keer zou lukken, heeft het Witte Huis dit opnieuw geweigerd. Veiligheidsadviseur Sullivan benadrukte echter dat deze optie nog steeds op tafel ligt. President Biden verzekerde dat de Verenigde Staten Oekraïne zal blijven steunen in de strijd tegen Rusland, en beloofde ook specifiek assistentie te verlenen op het gebied van luchtverdediging. Hij herinnerde eraan dat Rusland vorig jaar Oekraïense burgers trof door aanvallen op elektriciteitsbedrijven en het Witte Huis verwacht dat het Kremlin deze tactiek weer zal hanteren. “Het Oekraïense volk moet zich schrap zetten, maar wij staan aan hun zijde”, aldus Biden.


Tom Clancy's The Division 3 aangekondigd door Ubisoft

Ubisoft heeft afgelopen woensdag aangekondigd dat ze The Division 3 uit willen gaan brengen. Het Zweedse Massive Entertainment, die ook de eerdere delen van The Division heeft ontwikkeld gaat ook het derde deel van de serie ontwikkelen.

De ontwikkeling van The Division 3 zal volgend jaar gaan beginnen. Julian Gerighty zal net als bij The Division 2 het project gaan overzien. Momenteel is Massive Entertainment nog bezig met het ontwikkelen van StarWars Outlaws. De ontwikkeling van The Division 3 zal daarom pas beginnen na de release van StarWars Outlaws. Het laatste deel van de serie stamt uit 2019 en kwam destijds uit voor de PlayStation 4, Xbox One en pc.

In de tussentijd word er ook nog gewerkt aan The Division Heartland, een free-to-play shooter voor pc plus de huidige en vorige generatie consoles. The Division Heartland wordt ontwikkeld door Red Storm Entertainment. Dit spel moet volgend jaar verschijnen maar een exacte releasedatum is nog niet bekend.

FOK! Wat een weer: buiig

herfstbanner

Goedemorgen!

Vanochtend zijn er vooral langs de westkust en rondom het IJsselmeer buien, mogelijk met onweer. In de rest van het land is het vaak droog met een enkele bui en af en toe ruimte voor de zon. De wind komt uit het zuiden en is matig, langs de kust krachtig, windkracht 6.

Vanmiddag komen er in het westelijk kustgebied buien voor, soms met onweer. Later komen er in het midden en zuiden ook buien vanuit België opzetten, vooral in het zuidoosten mogelijk met onweer. Voor de rest is het droog met af en toe zon. De maximumtemperatuur ligt rond 17°C. De zuidwestenwind wordt matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig, windkracht 6.

Vanavond komen er in het hele land talrijke buien voor. Vooral langs de kust en bij het IJsselmeer kunnen dit stevige buien zijn met kans op onweer. De zuidwestenwind neemt wat in kracht af. In het Waddengebied blijft een krachtige wind, windkracht 6, staan.

Komende nacht zijn er enkele buien, in de kustgebieden mogelijk met onweer. In het zuidoosten blijft het overwegend droog. Het koelt af naar 15°C langs de kust tot rond 10°C in het oosten. Er staat landinwaarts een matige zuidwestenwind, in de kustgebieden is de wind west en af en toe vrij krachtig.

Tot morgen!

De blauwe lucht was ver te zoeken, een trein werd wel gevonden. (Foto: DJMO)
De blauwe lucht was ver te zoeken, een trein werd wel gevonden. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Bijna 70 procent van ouderen heeft minstens elke week contact met de buren

In 2022 had 69 procent van de 65-plussers minstens iedere week contact met hun buren. Nog eens 16 procent had minimaal eens per maand contact, maar niet elke week. Zo’n 15 procent had minder vaak of nooit burencontact. Jongere mensen spraken hun buren minder vaak dan ouderen. Het sociale contact met de buren is door de jaren heen bij alle leeftijdsgroepen iets gedaald. Dat meldt het CBS in de publicatie Nederland in Cijfers.

contact (Foto: CBS)


Gemiddeld heeft 56 procent van de 15-plussers minstens wekelijks burencontact. Ouderen (65-plussers) hadden in 2022 vaker (69 procent) minimaal iedere week contact met hun buren dan jongere mensen. De jongste leeftijdsgroep (15- tot 35-jarigen) had dat met 41 procent het minst vaak. Bij 35- tot 65-jarigen was dit iets meer, namelijk 59 procent. Bij contact met buren gaat het niet alleen om een persoonlijke ontmoeting, maar ook om bellen, brieven sturen, e-mailen of het uitwisselen van berichtjes via bijvoorbeeld WhatsApp. Van de 65-plussers had 21 procent zelfs dagelijks contact met hun buren, in welke vorm dan ook.

week (Foto: CBS)

Contact met vrienden hoogst onder jongeren
Jonge mensen hadden juist het meest van alle leeftijdsgroepen contact met vrienden. Van de 15- tot 35-jarigen had 88 procent op zijn minst iedere week contact met hun vrienden, bij 65-plussers was dat 67 procent. Het sociale contact met familie was bij alle leeftijdsgroepen bijna gelijk: ruim 80 procent ziet, spreekt of appt elke week hun familie.

sociaal (Foto: CBS)

Steeds minder contact met buren
Het wekelijks contact van ouderen met buren is in 2022 afgenomen vergeleken met tien jaar daarvoor. In 2022 had 69 procent wekelijks contact met hun buren, in 2012 was dit nog 75 procent. Ook mensen jonger dan 65 jaar hebben minder vaak iedere week contact met buren dan tien jaar ervoor.

Het wekelijkse contact dat 65-plussers met familie of vrienden hebben, is door de jaren heen niet veel veranderd. Dit schommelde voor familiecontact rond de 83 procent en voor vriendencontact rond de 68 procent.

Van de 65-plussers gaf 84 procent aan tevreden te zijn met hun sociale leven in het algemeen. Jongere mensen zijn met 75 procent (18 tot 35 jaar) en 77 procent (35 tot 65 jaar) iets minder vaak tevreden.

buren (Foto: CBS)

 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.