Tweede varkensharttransplantatie bij mens uitgevoerd

Een chirurgisch team uit de VS heeft voor de tweede keer het hart van een genetisch gemodificeerd varken in een mens getransplanteerd. De patiënt is een 58-jarige die volgens artsen het risico liep te overlijden door hartfalen en voor wie een conventionele transplantatie niet mogelijk was.

De man kwam de operatie goed door en ligt momenteel nog in het ziekenhuis. Eén van de behandelende artsen waarschuwt echter om niet te veel te verwachten. Hij zei tegen persbureau AP: “We zullen elke dag als een overwinning beschouwen en verder gaan.”

De eerste patiënt overleefde slechts twee maanden
De chirurgen zijn hetzelfde team van de Universiteit van Maryland dat vorig jaar de allereerste transplantatie van een gemodificeerd varkenshart uitvoerde. Deze patiënt overleefde slechts twee maanden – vanwege de slechte toestand waarin hij zich voor de operatie al in bevond en omdat virussen in het varkenshart aanwezig bleken te zijn die niet eerder waren opgemerkt. 

Volgens de onderzoekers worden er nu betere tests gebruikt om naar 'verborgen' virussen te zoeken. In het geïmplanteerde exemplaar werden enkele varkensgenen uitgeschakeld en enkele menselijke genen toegevoegd. Dit is bedoeld om het risico te verkleinen dat het menselijke immuunsysteem het varkenshart afstoot.

Net als in Europa zijn er voor transplantatie in de VS veel meer organen nodig dan er worden gedoneerd. Voor ernstig zieke mensen is een transplantatie vaak de enige overlevingskans.